BREAKING Curtea Constituțională a Franței a validat vaccinarea obligatorie a personalului sanitar și utilizarea certificatului digital pentru a intra în anumite magazine

2 luni in urmă 20

Curtea Constituțională a Franței a validat joi prevederile legislative care impun vaccinarea anti-Covid a personalului sanitar, transmite Le Figaro. De asemenea, judecătorii constituționali au validat prevederea potrivit căreia accesul în anumite centre comerciale poate fi condiționat de prezentare certificatului digital.

Certificatul digital arată dacă un cetățean e vaccinat, dacă a trecut prin Covid sau dacă are un test negativ recent. Impunerea obligativității acestui certificat pentru intrarea în marile centre comerciale poate fi decisă de autoritățile locale, în funcție de evoluția pandemiei.

Decizia de joi a Curții pune capăt unor zile extrem de tensionate în Franța, unde mii de protestatari au denunțat presupusa ”dictatură” instaurată de autorități. În replică, președintele Emmanuel Macron a criticat manifestațiile și s-a referit la „cele câteva zeci de mii de cetăţeni care îşi pierd bunul simţ într-atât încât susțin că trăim în dictatură”.

„Nu voi ceda nimic violenţei lor radicale”, a declarat el. „Consider că e în joc însăşi existenţa democraţiilor. Atitudinea lor este o ameninţare pentru democraţie. Ei confundă toate. Îi invit să se uite la aceleaşi manifestaţii în ţări care nu sunt state de drept. Cred că ei creează dezordine permanentă, pentru că ei contestă existenţa ordinii republicane, dar nu voi ceda cu nimic”.

Curtea Constituțională a mai decis tot joi că un angajator nu poate demite un angajat cu contract determinat dacă acesta nu prezintă certificatul digital. În schimb, un angajator poate suspenda fără plată contractele de muncă ale angajaților care au contract pe termen nederminat.

Foto: Proteste în Franța contra certificatului Covid / captură video

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă