BREAKING Ce prevede draftului noului protocol negociat de liderii coaliției

2 săptămâni in urmă 13

Liderii coaliției au convenit în mare asupra unui draft de protocol, obținut de G4Media.ro, însă negocierile continuă la această oră. Acest nou protocol este menit să pună capăt crizei politice începute pe data de 14 aprilie, după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu de la ministerul sănătății.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, liderii coaliției nu au căzut încă de acord asupra numelui viitorului ministru al sănătății. USR PLUS ar fi susținut-o pe Ioana Mihăilă, actual secretar de stat, pentru funcția de ministru al Sănătății, însă PNL ar fi dorit pe Adrian Wiener.

Potrivit noului protocol, liderii coaliției se angajează să nu se submineze public reciproc iar o eventuală cerere de revocare a unui ministru să fie transmisă tuturor partnenerilor de guvernare. Protocolul mai prevede participara la decizie a tuturor membrilor guvernului.

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au convenit ca o serie de reforme până la sfârșitul anului, printre care și adoptarea unui nou cod electoral și adoptarea legilor justiției.

Context

G4Media.ro a anunțat încă de marți dimineața că soluția de ieșire din criză spre care se îndreaptă PNL și USR PLUS este semnarea unui nou protocol de colaborare guvernamentală, potrivit surselor G4Media.ro. Protocolul ar aduce o schimbare majoră, cerută de USR PLUS: orice remaniere se va face doar după discuții cu șefii de partide.

Premierul Florin Cîțu a recunoscut indirect luni seară într-un interviu la Digi24 discuțiile pe această temă, spunând că ”eu nu am nevoie de un document scris, vorbesc cu miniștrii. Tot ce avem pentru o guvernare bună este deja în Constituție, este deja în protocol. Dacă președinții partidelor de coaliție doresc să introducă modificări este ok, cât timp atribuțiile mele constituționale nu vor fi afectate”.

Cu alte cuvinte, Cîțu nu vrea ca atribuțiile premierului de remaniere a unor miniștri să fie îngrădite prin acest nou protocol, dar liderii USR PLUS insistă și e posibil ca președinții PNL și UDMR să accepte în noul protocol prevederi care să prevadă discuții în coaliție înaintea unei eventuale remanieri.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă