Boris Johnson: ”Plângem azi cu Majestatea Sa Regina”

1 lună in urmă 13


Premierul Marii Britanii Boris Johnson a ținut un discurs televizat după ce Palatul Buckingham a anunțat că Ducele de Edinburgh, prințul Philip, a încetat din viață, la 99 de ani, vineri, 9 aprilie.


”Plângem azi cu Majestatea Sa Regina”, a spus Boris Johnson.


„Prințul Philip a câștigat afecțiunea generațiilor de aici din Marea Britanie, din Commonwealth și din întreaga lume. El a fost cel mai longeviv consort din istorie și unul dintre ultimii oameni, care au supraviețuit în această țară, care a luptat în al doilea război mondial”, a declarat premierul Marii Britanii.


Boris Johnson a mai spus că Familia Regală a pierdut „nu doar o persoană publică foarte iubită și foarte respectată, ci un soț devotat, un tată mândru și iubitor, bunic și, în ultimii ani, străbunic”, potrivit BBC.


Premierul a evidențiat faptul că Prințul Philip contribuit la conducerea Familiei Regale și a monarhiei, ”astfel încât aceasta să rămână o instituție vitală incontestabil pentru echilibrul și fericirea vieții noastre naționale”.


Prințul Philip a „modelat și inspirat viața a nenumărați tineri” cu ajutorul programului său de premii Duce de Edinburgh, a spus premierul, iar la zeci de mii de evenimente „le-a încurajat speranțele și le-a încurajat ambițiile”.


Boris Johnson a mai afirmat că ducele va rămâne în memorie, mai presus de toate, pentru „sprijinul său ferm” pentru regină - nu doar ca un consort al ei, ci ca soț „puterea ei timp de peste 70 de ani”.


Prințul Philip, care ar fi împlinit 100 de ani în iunie, fusese internat pe 16 februarie într-un spital privat din Londra, King Edward VII, ca „măsură de precauție”.


La 1 martie, el a fost transferat la Spitalul Sf. Bartolomeu, tot în Londra, unde medicii au continuat să-l trateze pentru o infecție.


Tot atunci, el a suportat cu succes o intervenţie chirurgicală realizată pentru a trata o problemă cardiacă preexistentă.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă