Boris Johnson, criticat că a plecat de la summit-ul COP26 cu avionul privat pentru a lua cina la un local exclusivist cu un climatospectic și mai mulți jurnaliști de la Daily Telegraph

3 săptămâni in urmă 22

Premierul britanic Boris Johnson ar fi zburat de la summitul COP26 privind clima din Scoţia cu un avion privat pentru a lua cina cu un fost editor al Daily Telegraph, Charles Moore, un climatosceptic declarat, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Cotidianul Daily Mirror scrie că prim-ministrul britanic a părăsit conferinţa de la Glasgow la ora locală 18:20 şi a ajuns pe Aeroportul Stansted din Londra la 19:16, după care s-a îndreptat spre localul exclusivist Garrick Club pentru o cină cu foşti jurnalişti de la Telegraph.

Opoziţia britanică evocă aceste dezvăluiri, susţinute cu imagini, şi îi reproşează că nu s-a întors cu trenul din Scoţia, un drum care durează patru ore şi jumătate.

Modul în care Boris Johnson a părăsit conferinţa a fost criticat ca un gest de „ipocrizie uluitoare” de către şefa Partidului Laburist, Anneliese Dodds, după ce premierul a deschis summitul făcând apel la delegaţii „să nu mai acopere Pământul cu o pătură invizibilă şi sufocantă de CO2 (dioxid de carbon)”.

„Este o ipocrizie uluitoare din partea premierului. După ce i-a atenţionat pe liderii lumii că este ultima şansa de a preveni o catastrofă climatică, Boris Johnson a plecat de la COP26, s-a urcat într-un avion privat şi a zburat la Londra pentru o cină la un gentleman’s club cu un sceptic autodeclarat privind schimbările climatice”, a spus Anneliese Dodds.

Preşedinta Partidului Laburist Anneliese Dodds denunţă o alegere „şocantă” şi apreciază că măsurile în favoarea cărora Johnson a pledat în lupta împotriva modificărilor climatce „se aplică restului lumii, dar nu conservatorilor” acestuia.

Cabinetul premierului a reacţionat apreciind că aceste critici sunt exagerate.

Un purtător de cuvânt al Guvernului subliniază că este o prioritate ca Boris Johnson să poată călători în întregul regat.

„Carburantul pe care îl folosim noi este durabil, iar emisiile (poluante) sunt, de asemenea, compensate”, a subliniat el.

O sursă din Downing Street a spus că plecarea lui Johnson de la Glasgow fusese programată de la început pentru marţi, pentru că partea din summit dedicată liderilor lumii se încheia.

Zborul lui Johnson de la Glasgow a fost confirmat luni de purtătorul de cuvânt al premierului.

Întrebat de ce premierul nu poate merge cu trenul, fiind vorba de o călătorie în interiorul Marii Britanii, purtătorul de cuvânt a spus că este important ca el să poată călători prin ţară atunci când se confruntă cu „mari constrângeri de timp”.

Sursa foto: Facebook / Boris Johnson

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă