Bolnavii sau suspecții de COVID au putut vota din mașină la drive-in, în Danemarca. „Este dreptul fiecăruia”

1 săptămână in urmă 17

Alegerile locale și regionale din Danemarca, desfășurate marți pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID, au avut reguli inedite, menite să asigure exercitarea dreptului la vot al fiecăruia. În unele localități, persoanele infectate, suspecte sau din categorii vulnerabile au putut vota și din mașina personală, relatează televiziunea publică TV 2.

Printre măsurile implementate de autoritățile locale în colaborare cu cele sanitare s-au numărăt posibilitatea de a ștampila buletinul de vot în propria mașină sau instalarea unor corturi amplasate în afara secțiilor de votare pentru evitarea aglomerațiilor.

Măsurile nu au fost aplicate la nivel național, fiind responsabilitatea fiecărei municipalități de a adopta o strategie locală care să garanteze că fiecare cetățean care vrea să voteze are această posibilitate.

„Este dreptul fiecăruia să voteze și nu poate fi respins la urne”, a declarat, înainte de votul de marți, directorul Consiliul Național de Sănătate, Søren Brostrøm.

Danezii au mai fost sfătuiți să voteze între orele locale 10-15 când, potrivit scrutinelor anterioare, se prezintă un număr mai mic de persoane la urne.

Care este procedura

Localitatea Nordfyn este una dintre municipalitățile care a permis votul din mașină. Procedura este una simplă. Alegătorul apelează un număr de telefon, iar oficialii vor ieși cu urna de votare pentru ca persoane respectivă să poată ștampila buletinul de vot și să-l pună în urnă.

Bolnavii sau suspecții de COVID au putut vota din mașină la drive-in, în Danemarca. „Este dreptul fiecăruia”O femeie introduce buletinul de vot în urnă după ce a votat din mașină datorită regulilor speciale. Foto: Epa

În schimb, în orașul Aarhus, autoritățile electorale au montat corturi în afara secțiilor de votare. În plus, la intrarea și ieșirea din secțiile de votare au fost montate dispozitive cu dezinfectant și toți alegătorii și personalul secțiilor de votare au primit mănuși.

Autoritățile s-au bazat și pe înțelegerea si colaborarea cetățenilor pentru ca alegerile să se desfășoare în siguranță. Cu ocazia conferinței de presă dinaintea zilei de votare, directorul Consiliului Național de Sănătate a făcut apel ca oamenii să mențină distanță, să poarte mănuși sau să vină de acasă cu propriul pix, cât și să se dexinfecteze.

Cu toate acestea, măștile nu au fost obligatorii pentru a vota și nici nu a fost cerut certificatul COVID. Cetățenii peste 18 ani care s-au înregistrat într-o bază de date a autorităților au fost informați despre măsuri și invitați la vot în seara dinaintea alegerilor.

Danemarca, nevoită să reimpună măsuri

De la mijlocul lunii septembrie, Danemarca a încercat să trăiască ca și cum pandemia s-ar fi sfârșit, datorită succesului campaniei de vaccinare.

Până vineri, 12 noiembrie, în țara nordică puteai merge într-un bar, un club, restaurant sau cinematograf fără să mai prezinți dovada vaccinării. Nu mai existau distanțare socială sau restricții privind adunările mari de persoane, nici măcar în interior. Iar măștile de protecție erau rar zărite, poate doar în aeroporturi.

Numărul de cazuri zilnice a reînceput să crească în noiembrie. Pentru a preveni agravarea situației, guvernul a reintrodus certificatul COVID pentru spațiile închise cu mai mult de 200 de persoane și pentru cele din exterior cu mai mult de 2.000 de oameni. Și măștile și-au făcut iarăși apariția.

Media infectărilor se situează a depășit în ultima săptămână 3.000 de cazuri în fiecare zi. Cifrele sunt totuși reduse, prin comparație cu situația din estul Europei sau chiar din alte țări vest- europene.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă