Bogdan Gheorghiu și Nanău. Ministrul Culturii i-a cârpit două perechi de palme lui Eminescu, de ziua sfântă a Culturii Naționale

1 lună in urmă 1


​PERSPEKTIVĂ
​Asta-i încă o istorie a felului în care-s tratați artiștii. În Ro. De la Eminescu la Nanău și Ada Solomon. Bogdan Gheorghiu i-a tras două palme peste ochi lui Eminescu. De ziua lui. De ziua culturii noastre naționale. Cum așa? Simplu. Eminescu, eu așa cred, este simbolul culturii naționale. Se identifică cu soarta artistului român. Mereu în căutare de finanțe de a trăi, de a-și pune ideile în practică. Eminescu e Artistul. Poate fi identificat, de aceea, chiar cu Alexander Nanău, cel care pentru filmul său “Colectiv”. Nanău este pe buzele lumii întregi pentru un Oscar. Oscar! Ori în Ro e tratat cum a fost tratat Eminescu toată viața. Cu ne-simțire de ministru întâi și întâi. Și când Ada Solomon, din breasla cineaștilor, reacționează la mizerie, își ia și ea un cap în gură. Că așa-i ministrul nostru.

Cronologia e simplă: Iohannis și Gheorghiu vor să premieze artiști de Ziua lor Națională. Au datoria s-o facă. Cum Alexander Nanău este în vederea lumii întregi pentru realizarea sa “Colectiv”, Nanău este propus pentru decorare. Tragedia unei generații, cangrena unui sistem, răul pe care ni-l facem zilnic alegând aceleași "găini fără cap", toate astea au fost documentate, au dat un film. Regizorul și “montajul” său ideatic merită comentarii, premii, distincții. În termeni rezonabili, Nanău refuză premiul oferit de Iohannis și Gheorghiu. Are libertatea s-o facă.

CLICK DOCUMENT Scrisoarea lui Alexander Nanau

În loc să recunoască: domle, atâta am putut noi face pe COVID-ul ăsta, Gheorghiu, ministrul culturii, îi trage "două perechi de palme". Lui Nanău. Ia, bă, boule, de aici! Îți permiți tu să refuzi? Te fac preș. Te calc în picioare. Într-un comunicat oficial, Gheorghiu a început să se fudulească cu banii pe care i-a dat Ministerul lui Nanău. Ți-am dat atât și atât și tu ce faci, bezmeticule? Refuzi? În 2021 se-ntâmplă ca pe vremea lui Eminescu. Gheorghiu are aerele de ne-simțire. Ori el nu-i decât un slujbaș al lui Eminescu. Ministrul nu-i altceva decât slujbașul Culturii românești, al lui Nanău și al altor artiști români.

CLICK DOCUMENT Comunicat de presă referitor la informațiile apărute în spațiul public din partea regizorului Alexander Nanau

Să ne amintim puțin, că d-asta-i ziua lui Eminescu cum s-a purtat într-o situație similară Titu Maiorescu. Titu este singurul apărător al lui Eminescu, pe vremea aia. Înțelege simțirea lui.
Maiorescu, repet, nu restul contemporanilor. Românii contemporani i-au tras palme lui Eminescu. "Ia, bă, boule! Vrei poezie?" Maiorescu, citindu-l, publicându-l, dezbătând împreună câte-n lună și stele, visa să-i dea o catedră de filosofie la Iași. Pe merit. Pe măsura a ce avea în cap. Titu mi l-a trimis pe Mihai la doctorat în străinătate, pe bursă, pe garanția lui, când a devenit ministru. Nu erau mulți bani, dar atâta se putea atunci. Eminescu a tocat banii pe cărți, a pierdut timpul în biblioteci și și-a făcut proiecte pe care niciodată nu le-a dus la capăt. Ăsta e adevăratul artist. Să-și facă iluzii, utopii, să trăiască cu capul în nori. Maiorescu nu l-a scuipat în ochi. A înțeles. Asta-i firea lui de artist. Eminescu s-a întors fără doctorat. I-a dat post de bibliotecar. Și când iar Eminescu s-a dovedit nepotrivit, i-a găsit post de revizor școlar. Repet, nici gând de reproș, de nervi, de “băi, nesimțitule, eu îți dau bani, tu ce faci? Ce recompensă îmi dai?” Uite, de asta, ministrul de astăzi nu-i Maiorescu, ministru al Educației, al Culturii. (vezi Călinescu-Viața lui Eminescu)Țăfna lui, fudulia lui, ne-simțirea în fața firii de artist. Astea definesc ministrul culturii în ziua culturii naționale. În zilele astea arțăgoase ale COVID-ului.

Ieri, Ada Solomon, producătoare care s-a zbătut ca nebuna să scoată filme ro și a luat premii pe măsură, a fost luată și ea în tărbacă. I-a cârpit și ei două palme. Dă-o dracului de artistă!Susținând, într-un articol pe Contributors, că-i cam mare tupeul ministrului, și-a luat-o și ea.

CLICK DOCUMENT Textul Adei Solomon/Contributors: Ministerul Culturii e gol

Ne-simțirea-i molipsitoare. Domle, să ne lase, sunt chestii mai grave. Ada Solomon a fost trimisă la plimbare. Eu, ministrul, nu mai am ce face! Du-te cere socoteală în altă parte. Pe scurt, i-a mai tras o “flegmă” lui Eminescu, pardon acum Adei Solomon.

CLICK DOCUMENT Cultura la dubă/ Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat azi, într-o conferință de presă, că ministerul pe care îl conduce a alocat 2 milioane de lei pentru finanțarea a 42 de proiecte culturale, care se vor desfășura între 15 și 31 ianuarie 2021, pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naționale

Nu, nu ne luăm de studiile domnului de la Cultură. A fost, sanchi, actoraș făcut la fabrica de diplome și manager la OTV. Bănuim, însă, că astfel de activități l-au alienat.

CLICK DOCUMENT CV Bogdan Gheorghiu, ministru, fost actor și jurnalist OTV

Nu ne luăm nici de lista de acțiuni creștine pentru salvarea memoriei lui Eminescu. Doamne ferește! Fugi Eminescule că te-au făcut ăștia iar icoană să te pupe! Oh, nu, n-o facem. E chestie de gust, nu de punctaj acolo. Nu. Ținem să amintim că-n ziua sfântă a lui Eminescu ministrul tratează artiștii că-i România. Cu mânie și ne-simțire. Dă-i în mă-sa, sunt niște clauni!P.S.: Acum că vine vorba de cultură, să spunem că acest cuvânt “flegmă” este folosit în sens peiorativ, dom Ministru, sper că v-ați dat seama. P.S.: iarăși, “Ne-simțire” înseamnă simțire-fără, nu vă fac direct nesimțit, dom’ ministru, sper că realizați.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă