Bogdan Aurescu spune că România va anunța eventuale expulzări ale diplomaților ruși atunci când va fi cazul: "Nu putem să ne pronunțăm în vreun fel în avans".

3 săptămâni in urmă 20

Bogdan Aurescu, a declarat miercuri seară la Digi24 că România va anunța eventuale expulzări ale diplomaților ruși atunci când va fi cazul: „Nu putem să ne pronunțăm în vreun fel în avans”.

„În cazul în care vom lua o astfel de măsură, ea va fi anunțată, dar nu putem să ne pronunțăm în vreun fel în avans asupra unor astfel de chestiuni care sunt de o deosebită seriozitate”, a răspuns ministrul de externe, întrebat la Digi 24 despre decizia Cehiei de a expulza 18 diplomați ruși și de cerința ca țările partenere din UE și NATO să recurgă la acest gest.

„Aceste chestiuni se anunță atunci când se petrec”, a completat Aurescu, întrebat dacă au fost sesizate fapte de spionaj pe teritoriul României.

Aurescu spune că securitatea României este un puternic, iar evenimentele de la granița Ucrainei nu ne influențează

„Noi ne-am manifestat, fără îndoială, solidaritatea cu Cehia, am exprimat această poziție inclusiv în reuniunea Consiliului Afaceri Externe din această săptămână. Există în practica diplomatică, în general, un anumit tip de reciprocitate. De exemplu, când declari persona non grata un diplomat te aștepți să existe o reciprocitate de partea cealaltă. Atunci când o anumită proporționalitate este depășită există uneori și reacții în lanț. Vom vedea ce se întâmplă și mai departe”, a completat ministrul român de externe.

Guvernul ceh a dat miercuri un ultimatum Rusiei, avertizând că ar putea expulza mai mulți diplomați ruși dacă diplomații cehi expulzați de Moscova nu vor avea voie să se întoarcă joi la prânz, pe fondul unei confruntări diplomatice între cele două țări, potrivit AFP.

Praga a expulzat 18 diplomați ruși, iar Moscova a ripostat luni, expulzând 20 de diplomați cehi, în urma unei dispute privind rolul Rusiei într-o explozie mortală din 2014 pe teritoriul ceh.

Discuții pentrucomunitatea românească din Ucraina

Aurescu a declarat că va avea săptămâna următoare discuții cu omologul său ucrainean despre situația și drepturile românilor din Ucraina, apreciind că se așteaptă la un rezultat pozitiv.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă