Bogdan Aurescu: NATO trebuie să-şi întărească postura de descurajare a Rusiei şi apărare la Marea Neagră

1 săptămână in urmă 18

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat vineri la reuniunea extraordinară a şefilor diplomaţiilor din statele NATO, context în care a reiterat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenţei militare a Rusiei în vecinătatea Alianţei, precum şi apelul la dezescaladare. Aurescu a reluat poziţia părţii române privind necesitatea întăririi posturii de descurajare şi apărare a NATO în mod coerent şi cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv şi în special la Marea Neagră, informează MAE.

Miniştrii aliaţi de Externe au discutat a despre situaţia de securitate din Vecinătatea Estică şi de la Marea Neagră generată de desfăşurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei şi despre semnificaţia acestor evoluţii pentru securitatea euroatlantică, informează Agerpers.

De asemenea, el a exprimat şi cu acest prilej susţinerea pentru abordarea duală a NATO în ceea ce priveşte Rusia, constând atât în măsuri ferme şi credibile de descurajare, cât şi, pe această bază, în dialog, fără afectarea principiilor, valorilor şi angajamentelor care reprezintă fundamentul Alianţei.

Bogdan Aurescu s-a referit şi la mizele şi implicaţiile acestor dezvoltări de securitate la nivelul NATO, accentuând importanţa unităţii aliate şi a consolidării pe mai departe a relaţiei transatlantice şi subliniind faptul că Alianţa are o responsabilitate deosebită pentru prezervarea arhitecturii europene de securitate şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli.

Ministrul român a evocat, totodată, importanţa continuării coordonării Alianţei cu Uniunea Europeană, ca pilon-cheie al comunităţii occidentale, alături de NATO, precum şi cu partenerii săi din vecinătate. De asemenea, Aurescu a reiterat sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.

Editor : M.L.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă