BOBOTEAZA 2021. Nu da bani cu împrumut ca să ai noroc tot anul

1 lună in urmă 17

BOBOTEAZA 2021- In ziua de Boboteaza are loc sfintirea apei, in timpul slujbei de Iordan. Pregatirea acestui moment se face, si astazi, cu multa atentie, in fiecare comunitate. Locul de desfasurare a slujbei se alege impreuna cu preotul satului, de obicei intr-un spatiu mai larg – unde sa fie cel putin o fantana -, in imediata vecinatate a unei ape curgatoare, in gospodaria unui om sau in curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apa, care se punea in vase mari de lemn. Si, tot acum, se taie, la rau, o cruce mare de gheata. In jurul acestei cruci sau in jurul crucii care se afla in mod normal in curtea bisericii, se desfasoara intreg ceremonialul religios, la care participa toata suflarea comunitatii.

Dupa slujba de sfintire a apei, transformata in agheasma, fiecare satean isi ia apa sfintita in vasele de lemn sau de sticla cu care a venit de acasa. Pe drumul de intoarcere ei striga „Chiraleisa”- pentru belsugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului si pentru cresterea cat mai mare a canepii – si toarna cate putina agheasma in toate fantanile intalnite in cale. Odata ajunsi acasa, oamenii sfintesc cu agheasma sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa si interiorul casei.

Iata ce traditii trebuie sa indeplinesti de BOBOTEAZA 2021 :

1. Nu da bani cu imprumut!

De Boboteaza,nu este bine nici sa dai si nici sa iei bani cu imprumut, deoarece atragi paguba materiala in casa.

2. Fetele nemaritate isi viseaza ursitul.

Acestea trebuie sa aseze sub perna o ramurica de busuioc, inainte de culcare, in Ajunul Bobotezei.

3. Femeile nu spala rufe!

O alta traditie de Boboteaza spune ca in aceasta zi, dar si in urmatoarea, femeile nu au voie sa spele rufe, altfel vor atrage necazul asupra familiei.

4. Se bea agheasma pentru a fi sanatos tot anul.

Daca vrei sa stai departe de boli tot anul, bea in fiecare dimineata, pe stomacul gol, timp de 8 zile, agheasma.

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021. Botezul Domnului – Boboteaza, ziua în care cerurile se deschid şi necazurile celor care se roagă cu credinţă şi stăruinţă dispar

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă