BNR a menținut rata dobânzii-cheie, în funcție de care băncile comerciale își stabilesc propriile dobânzi

2 luni in urmă 34

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a menținut vineri rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an, într-o decizie anticipată de analiști. Dobânda de politică monetară (dobânda-cheie) este indicatorul în funcție de care băncile comerciale stabilesc dobânzile în relația cu clienții.

Principalele decizii luate vineri de BNR:

  • Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an;
  • Menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an;
  • Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

BNR mai arată într-un comunicat că rata anuală a inflației a continuat să crească deasupra limitei superioare a intervalului țintei în luna iunie, implicit peste nivelul prognozat, urcând la 3,94 la sută, de la 3,75 la sută în luna mai și 3,05 la sută în martie 2021. Principala contribuție a aparținut scumpirii combustibililor pe fondul măririi cotației petrolului, secondată de majorarea prețurilor legumelor și fructelor, precum și creșterea prețului produselor din tutun. (Sursa foto: Inquam Photos Octav Ganea)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă