Bloomberg, după desemnarea lui Nicolae Ciucă premier al coaliției PNL PSD UDMR: Majoritatea guvernelor din România se dezmembrează după un an

1 săptămână in urmă 15

Lăsând la o parte ani întregi de dispute, cele mai mari partide din România au căzut de acord să formeze un guvern pentru a pune capăt crizei politice care dura de trei luni și care a prejudiciat eforturile țării de a stopa evoluția pandemiei coronavirusului, relatează Bloomberg, citată de Rador.

Luni, Nicolae Ciucă, în vârstă de 54 de ani, un general de armată susținut de ambele partide, a fost desemnat oficial în funcția de premier de către președintele Klaus Iohannis. Noul cabinet va trebui ca, joi, să facă față unui vot de încredere din parlament.

„Dispunem acum de o coaliție solidă în parlament și vom putea forma împreună un guvern ca să asigurăm stabilitatea”, a declarat Ciucă, în cursul zilei de luni. „Vom avea soluții pentru a diminua efectele pandemiei și criza energetică”.

După săptămâni de dispute pe tema taxelor și a cheltuielilor de ordin social, liberalii și social-democrații au reușit să formeze o nouă coaliție guvernamentală, care va trebui să reducă într-un mod semnificativ deficitul bugetar și să relanseze redresarea economică, acum în regres.

Împreună cu partidul etnicilor maghiari, social-democrații și liberalii își vor împărți între ei 21 de ministere. Aceste trei partide controlează două treimi din actualul parlament.

Cele două partide au mai convenit totodată ca, la un interval de un an și jumătate, să-și rotească premierii. Ciucă este membru al Partidului Național Liberal.

Dar rămâne de văzut cât de mult timp va rămâne unită această alianță, având în vedere ce partidele componente au păreri diferite în privința multor probleme, printre acestea numărându-se și politica fiscală. Majoritatea guvernelor din România se dezmembrează după un an.

Sursa: Bloomberg/ Articol de Andra Timu și Irina Vilcu / Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă