Blinken: Nu există „un termen limită” pentru orice american sau aliat care dorește să părăsească Afganistanul

1 lună in urmă 34

Talibanii s-au angajat public și în privat că cetățenii americani și afgani, aflați în situație de risc, vor putea să plece din Afganistan și după data de 31 august, a anunțat Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, miercuri, într-o conferință de presă.

Oficial, talibanii au transmis că nu vor accepta continuarea operaţiunilor de părăsire a Afganistanului dincolo de data de 31 august, termenul anunţat de Washington pentru încheierea retragerii militare americane din Afganistan.

Dar diplomatul american Antony Blinken a susținut că s-a discutat ca plecările să fie permise și după acest termen limită agreat cu talibanii.

„Permiteți-mi să fiu cât se poate de clar. Nu există un termen limită pentru munca noastră de a ajuta cetățenii americani rămași, care vor decide să plece, împreună cu mulți afgani care au fost alături de noi de-a lungul ultimilor ani și care doresc să plece și nu au reușit acest lucru. Acest efort va continua în fiecare zi și după 31 august”, a spus Blinken într-o conferință de presă, potrivit CNN.

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii a precizat că „Statele Unite, aliații și partenerii noștri și mai mult de jumătate din țările lumii, în total 114, au emis o declarație în care le-au transmis clar talibanilor că au responsabilitatea de a respecta acest angajament și de a permite plecarea în siguranță pentru oricine dorește să părăsească țara” și după 31 august.

„Cei care vor dori să părăsească Afganistanul după ce armata SUA se va retrage ar trebui să poată face acest lucru. Împreună, vom face tot ce putem pentru a vedea că așteptările sunt îndeplinite”, a mai spus Blinken la conferința de presă de miercuri.

Afirmațiile diplomatului SUA vin după ce luni, 23 august, a avut loc o întâlnire secretă la Kabul între cofondatorul mişcării talibane, Abdul Ghani Baradar, și directorul CIA, William Burns. Informația a fost publicată pe surse de cotidianul The Washington Post, iar rezultatul negocierilor nu a fost făcut public.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă