Birtalan şi Stângă văd înfrângerea cu Kosovo drept o ruşine naţională, dar preşedintele Dedu zice că e doar dureroasă

2 luni in urmă 2

Liga 1: FC Botoșani - Sepsi, luni, 17:30, Digi Sport 1

Liga 1: Dinamo - FC Argeș, luni, 20:30, Digi Sport 1

Specialiştii din handbal consideră înfrângerea din meciul România-Kosovo, 25-30, drept o ruşine naţională, iar foşti mari handbalişti ca Ştefan Birtalan şi Vasile Stângă se declară "şocaţi" de un asemenea rezultat şi îi cer demisia lui Dedu.

"Este cea mai mare umilinţă a handbalului românesc. Să pierzi contra unei echipe de abia înfiinţate, cu jucători care evoluează în liga a doua din Elveţia sau în campionatul din Kosovo ... e o umilinţă şi o ruşine pentru handbalul românesc. Sincer, nu mă aşteptam să ajungem chiar aşa de rău. Dar aşa cum e conducătorul federaţiei, aşa e şi handbalul", a spus fostul mare handbalist Vasile Stângă.

Reacţia lui Alexandru Dedu după umilinţa din meciul cu Kosovo

"Umilinţă este un cuvânt greu şi e mult spus. E prea mult din punctul meu de vedere. În schimb pot spune că e o nefericire totală. Referitor la naţionalele recent înfiinţate, să nu uităm, Croaţia a devenit independentă în 1995 şi în 1996 a fost campioană olimpică.

Adică în zona ex-iugoslavă nu prea poţi să spui că e o naţională nou-înfiinţată. Dacă ne uităm şi la ultimul Campionat Mondial, multe ţări din fosta Iugoslavie au fost acolo. Dar în contextul actual este o înfrângere care doare", a declarat Dedu pentru Agerpres.

Dedu a precizat că România mai are încă şanse de calificare la Campionatul European din 2022.

"Din punctul meu de vedere egalul din Kosovo a fost foarte greu de digerat, deci vă imaginaţi cum este înfrângerea de pe teren propriu. Cum privesc situaţia în momentul de faţă? A trecut, vom vedea ce s-a întâmplat. Antrenorul echipei naţionale m-a sunat de dimineaţă şi mi-a spus că va face o analiză. Şansele de calificare există în continuare şi, neputând da timpul înapoi, vom vedea ce putem face să fie bine la final", a completat preşedintele federaţiei.

Întrebat dacă postul selecţionerului Rareş Fortuneanu este în pericol după acest eşec, Alexandru Dedu spus: "Nu sunt eu în măsură să dau răspunsul acesta acum. Mai ales că este la cald. Dacă se va discuta chestia asta, se va discuta după această campanie de calificare şi în cadrul Comisiei tehnice de seniori".

Echipa naţionala masculină de handbal a României a fost învinsă de selecţionata Kosovo, cu 30-25 (16-12), duminică seara, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'' din Bucureşti, în Grupa a 8-a din faza a doua a preliminariilor Campionatului European - EHF EURO 2022.

România nu a mai participat de 25 de ani la un Campionat Mondial de handbal masculin

În clasament, Suedia ocupă primul loc, cu 6 puncte (3 jocuri), urmată de România, 3 puncte (4 j), Kosovo, 3 p (4 j), Muntenegru, 2 p (3 j).

Ultimele meciuri ale României vor avea loc pe 28 aprilie, cu Suedia, la Sibiu, şi pe 2 mai, cu Muntenegru, la Podgorica.

Campionatul European din 2022 va fi cel de-al doilea cu 24 de participante. Campioana en titre, Spania, şi vicecampioana Croaţia sunt deja calificate, la fel şi gazdele Ungaria şi Slovacia. Primele două echipe din fiecare grupă, precum şi cele mai bune patru echipe de pe locul al treilea se vor califica la turneul final.

Ultima participare a naţionalei României la un Campionat European a fost în 1996, la ediţia organizată de Spania, la care prima reprezentativă a încheiat pe poziţia a noua.

Etichete: vasile stanga , alexandru dedu , romania kosovo , preliminarii cm de handbal
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă