Birourile Permanente ale Camerelor, şedinţă online azi, pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură

1 lună in urmă 30

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au fost convocate vineri, în sistem online, la ora 23.00, pentru a lua act de depunerea moţiunii de cenzură a USR PLUS-AUR şi pentru a stabili calendarul dezbaterii acesteia. Din cauză că nu s-a întrunit cvorumul, ședinţa a fost amânată pentru sâmbătă, la ora 11:00, tot în regim online.

Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor din partea USR, a scris vineri seară pe Facebook că „PNL şi PSD au jucat la offsaid”.

„Mâine (n.red. sâmbătă, 4 septembrie) la ora 11:00 va avea loc o nouă convocare a Birourilor Permanente Reunite pentru a decide calendarul de vot al moțiunii de cenzură împotriva lui Cîțu. Ședința din seara asta tocmai s-a încheiat fără cvorum – PNL și PSD au jucat la offsaid”, a scris Cristina Prună pe rețeaua de socializare.

„Domnul Ciolacu a afirmat clar că va susține moțiunea de demitere a lui Cîțu. Opoziția nu înseamnă blaturi. Așteptăm toate forțele care au declarat că vor debarcarea lui Cîțu să nu tergiverseze procedurile parlamentare”, a adăugat aceasta.

Vicepremierul Dan Barna și Dacian Cioloș copreședintele USR PLUS au anunțat vineri seară depunerea la Parlament a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul Florin Cîțu. Moțiunea de cenzură, denumită „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, a fost semnată de 122 de parlamentari și a venit după ce ședința coaliției s-a încheiat cu un eșec.

Ce urmează în Parlament după depunerea moțiunii de cenzură

Regulamentul activităţilor comune ale Senatului și Camerei Deputaţilor prevede că o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de minimum o pătrime din numărul deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente, iar președintele Camerei Deputaților, în acest caz Ludovic Orban, o comunică Guvernului în ziua în care aceasta a fost depusă.

Apoi, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile după depunere, iar textul va fi citit de un parlamentar desemnat de inițiatori. Premierul poate lua cuvântul în Parlament pentru a prezenta poziția Executivului.

După prezentare, în maximum trei zile, se va convoca o nouă ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților în care moțiunea de cenzură va fi dezbătută și supusă la vot.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă