Bilete de avion pentru vaccinare. „Portița” prin care mii de israelieni care locuiesc în străinătate au reușit să se imunizeze anti-COVID revenind doar jumătate de oră acasă

3 săptămâni in urmă 1

În ultimele săptămâni au fost înregistrate mai multe zboruri către cel mai mare aeroport din Israel, Ben Gurion, din Tel Aviv, unde cetățenii israelieni din străinătate coborau doar pentru a primi doza de vaccin anti-COVID, arată publicaţia locală Globes, care susţine că mii de israelieni s-au vaccinat anti-COVID, deşi nu sunt înregistraţi la fondul de sănătate.

Israelienii din străinătate care sosesc pe aeroportul Ben Gurion sunt preluaţi de serviciul medical național de urgență (MDA), apoi sunt imunizaţi anti-COVID, iar după 30 de minute se îmbarcă şi se întorc în ţările unde trăiesc.

Un astfel de zbor este promovat pe un grup de Whatsapp pentru israelienii din Cipru. Un pachet de două zboruri costă între 450 şi 550 de dolari. Potrivit mesajului, oferta este valabilă doar în cazul în care se înscriu cel puţin 100 de persoane.

Sursa citată susţine că aceste zboruri care au inclus şi vaccinarea anti-COVID au funcţionat în ultimele luni, în ciuda faptului că doar diplomații, reprezentanții companiilor israeliene care lucrează în străinătate și familiile lor se califică pentru imunizarea anti-COVID.

Mai mult de o duzină de zboruri din diferite destinații din întreaga lume au adus mii de israelieni acasă, pentru a se vaccina anti-COVID pe aeroport. Aceştia nu intrau efectiv în Israel, pentru a evita obligația de a intra în izolare.

„Vaccinarea anti-COVID nu este destinată cetățenilor israelieni care locuiesc în alte țări”

Directorul departamentului de supraveghere a serviciilor de sănătate complementare, Lior Barak, spune că Israelul a alocat vaccinuri doar cetățenilor care locuiesc în Israel.

„Vaccinarea anti-COVID nu este destinată cetățenilor israelieni care locuiesc în alte țări și care nu au asigurare la fondul de sănătate israelian. Nu s-a cumpărat suficient vaccin pentru toți cetățenii israelieni din străinătate. Există aproape un milion de oameni de genul acesta”, spune Lior Barak.

Pentru a obține imunizarea anti-COVID în Israel, o persoană trebuie să deţină un cont la Institutului Național de Asigurări și un număr activ al fondului de sănătate.

Totuşi, israelienii care se întorc în Israel ca turişti cu asigurare de sănătate privată se pot imuniza, deşi reglementările nu ar permite. Un reprezentant al Serviciilor de Sănătate Clalit susţine că o poliță de asigurare de sănătate de la companiile Harel sau Ayalon ar include vaccinarea pentru turiştii israelieni care vin din străinătate, arată sursa citată. O astfel de asigurare pentru o valabilitate de minim o lună costă aproximativ 250 de dolari americani.

Există şi variante pachete de sănătate pe mai multe luni, astfel încât ca persoana să nu fie văzută doar ca turist venit doar pentru imunizare. Pentru un pachet de minim şase luni costul se ridică la puţin peste 800 de dolari americani.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a precizat că astfel de oferte nu sunt în conformitate cu reglementările.

O altă portiță care le permite israelienilor care locuiesc în străinătate să se imunizeze anti-COVID este prin serviciul medical național de urgență (MDA). Stațiile mobile MDA nu sunt conectate la computerele fondurilor de sănătate și, prin urmare, este dificil de verificat conexiunea dintre persoana care este vaccinată, Institutul Național de Asigurări de Sănătate și fondurile de sănătate. Mulți israelieni din străinătate au reușit să fie vaccinați în stațiile MDA din locurile publice.

Ministerul Sănătății a fost conștient de această lacună, însă a preferat să maximizeze accesul pentru a încuraja oamenii să se vaccineze. Unii oameni au călătorit chiar în Israel cu avioane private pentru a fi vaccinați în stațiile MDA, arată sursa citată.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă