Biden va face luni un anunţ legat de Arabia Saudită, după raportul privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

1 lună in urmă 1

Preşedintele SUA ,Joe Biden, spune că administraţia sa va face luni un anunţ legat de Arabia Saudită, în urma unui raport al serviciilor americane de informaţii potrivit căruia prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a aprobat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Administraţia Biden s-a confruntat cu o serie de critici, în special un editorial în cotidianul Washington Post, potrivit căruia preşedintele SUA ar fi trebuit să fie mai aspru faţă de prinţul moştenitor, care nu a fost sancţionat în ciuda faptului că a fost învinuit pentru aprobarea asasinării lui Khashoggi.

Întrebat despre pedepsirea prinţului moştenitor, conducătorul de fapt al regatului, Joe Biden a spus: Va fi un anunţ luni cu privire la ce vom face cu Arabia Saudită în general.

Liderul de la Casa Albă nu a oferit mai multe detalii.

Khashoggi, care a lucrat pentru Washington Post, era rezident american. Ademenit în interiorul consulatului saudit din Istanbul pe 2 octombrie 2018, jurnalistul a fost ucis de persoane care aveau legături cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite. A fost dezmembrat, iar cadavrul său a dispărut.

Vineri, guvernul saudit a respins în totalitate raportul serviciilor americane de informaţii care l-au acuzat pe Mohammed bin Salman că a validat asasinarea jurnalistului şi disidentului saudit.

SUA au anunţat vineri sancţiuni financiare împotriva unei unităţi de intervenţie specială şi a fostului număr doi al serviciilor saudite de informaţii, Ahmad Asiri, apropiaţi prinţului moştenitor al Arabiei Saudite pentru rolul lor în asasinarea lui Jamal Khashoggi.

Pe de altă parte, surse ale agenției Reuters spun că administrația Biden ar putea schimba întreaga politică a SUA și să oprească astfel livrările de armament ofensiv către Arabia Saudită, permițând doar livrarea de arme „defensive”.

Editor : Monica Bonea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă