Biden la un an de la insurecția de la Capitoliul SUA:„Democrația noastră a rezistat. Noi, oamenii, am îndurat, dar am biruit”

2 săptămâni in urmă 20

La un an de la asaltul asupra Capitoliului din SUA, președintele american Joe Biden și vicepreședintele american Kamala Harris le-au vorbit americanilor, transmitandu-le că fostul președinte american Donald Trump poartă responsabilitatea pentru asaltul asupra Congresului SUA de pe 6 ianuarie 2021. 

Înainte de declarațiile oficiale, liderul de la Casa Albă a fost surprins de jurnaliști plimbându-se alături de liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și președintele Camerei reprezentanților, Nancy Pelosi.

„Mă rog să nu mai avem niciodată o zi ca acum un an. Pentru asta mă rog”, le-a spus Joe Biden reporterilor.

Kamala Harris și Joe Biden au intrat împreună în sala pregătită pentru discurs. Nu este obișnuit ca un președinte în exercițiu să țină un discurs în Capitoliu, în afară de discursurile și remarcile privind starea Uniunii, dar Casa Albă a considerat că este vital ca președintele Biden să-și reafirme respectul pentru Congresul SUA în lumina încălcării principiilor democratice reprezentată de atacul de acum un an.

Kamala Harris

Prima care a vorbit a fost vicepreședinta Statelor Unite. Aceasta și-a început discursul, spunând că 11 septembrie 2001 și 6 ianuarie 2021 sunt date „care ocupă nu doar un loc în calendarele noastre, ci și un loc în memoria noastră colectivă.”

„Ceea ce au vizat extremiștii care au cutreierat aceste săli în urmă cu un an nu a fost doar viața liderilor aleși. Ceea ce au atacat au fost instituțiile, idealurile, valorile pentru care generații de americani au vărsat sânge pentru a le apăra”, a spus Kamala Harris.

Aceasta le-a cerut americanilor să aibă grijă de instituțiile lor. „În joc dreptul de a ne decide viitorul prin Constituție”, a spus Kamala Harris. 

Joe Biden

Președintele Biden a început remarcile cu privire la aniversarea unui an de la insurecția din Capitoliu din 6 ianuarie 2021, spunând că „democrația americană a fost atacată, pur și simplu atacată” în acea zi. Acesta a lăudat forțele de ordine pentru salvarea „statului de drept”.

„Democrația noastră a rezistat. Noi, oamenii, am îndurat. Noi, oamenii, am biruit", a spus Biden. 

„Pentru prima dată în istoria noastră, un președinte nu doar pierduse alegerile, ci a încercat să împiedice transferul pașnic al puterii în timp ce o mulțime violentă a pătruns în Capitoliu. Dar ei au eșuat. Au eșuat. Și în această zi de amintire, noi trebuie să ne asigurăm că un astfel de atac nu se va mai întâmpla niciodată, niciodată”, a declarat Joe Biden.

Președintele Biden a spus că americanii trebuie să înfrunte adevărul despre revolta de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, pentru a trece mai departe de acest atac.

Biden a făcut aluzie la o remarcă a reprezentantului republican Andrew Clyde, care a spus că manifestanții au făcut o „vizită turistică normală”.

„Acesta nu a fost un grup de turiști. Aceasta a fost o insurecție armată. Protestatarii nu căutau să susțină voința oamenilor. Căutau să nege voința oamenilor", a spus Biden. El a spus că toți americanii au văzut evenimentele din acea zi, inclusiv mulțimea care a spart geamuri, a atacat ofițerii de securitate și a distrus părți ale sălilor Capitoliului.

„Nu este vorba de a fi blocat în trecut. Este vorba de a te asigura că trecutul nu este îngropat. Aceasta este singura cale de urmat. Asta fac națiunile mari. Ele nu îngroapă adevărul. Se confruntă cu asta”, a completat Biden.

Editor : Marco Badea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă