„Bestia”, criminal în serie condamnat pentru uciderea a cel puțin 138 de copii, a cerut eliberarea condiționată. Ce a decis justiția columbiană

4 săptămâni in urmă 31

Luis Alfredo Garavito, 64 de ani, supranumit „La Bestia” de presa din Columbia, a fost arestat în aprilie 1999. În timpul procesului, individul a recunoscut că a ucis cel puțin 138 copii, ale căror cadavre au fost găsite răspândite în 59 de orașe din țară. Criminalul în serie, unul dintre cei mai sângeroși din istorie, condamnat la 40 de ani de carceră, pedeapsa maximă prevăzută de legea locală, a cerut eliberarea condiționată, a informat postul de televiziune Caracol TV, într-un demers care l-a șocat inclusiv pe președintele statului, Ivan Duque. Judecătorii au respins solicitarea formulată la Institutul Național al Penitenciarelor. „Bestia” va rămâne printre gratii, a explicat publicația El Comercio.

„Vă implor să mă ierțați pentru tot ce am făcut! Da, i-am ucis pe ei și pe mulți alții”, a fost confesiunea ucigașului în masă, într-o declarație video, în timpul procesului.

„Bestia” Garavito le-a arătat anchetatorilor un caiet mototolit care conținea 138 de linii, câte una pentru fiecare victimă. În închisoare, monstrul a mărturisit că a mai făcut 50 de crime. Toți, copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani.

Cum a ajuns să solicite să fie liber

Pentru crimele sale, „Bestia” a primit 1.853 de închisoare. Însă, în Columbia, pedepsele privative de libertatea sunt limitate la 40 de ani. Cu o conduită bună, condamnații pot solicita eliberarea anticipată dacă au ispășit mai mult de jumătate din timp.

Astfel că, în mai, Garavito a depus o cerere de eliberare condiționată la Institutul Național al Penitenciarelor.

Demersul a stârnit indignarea în țara sud-americană. Chiar și președintele Columbiei, Ivan Duque, a făcut o declarație în această privință, la conferința mondială privind clima de la Glasgow: „Sunt profund indignat că cineva sugerează că această fiară ar putea părăsi închisoarea. Este un bandit, un criminal, un șobolan care a luat viața atâtor copii nevinovați”.

Garavito își ispășesește pedeapsa în închisoarea La Tramacúa din Valledupar, un oraș din nordul Columbiei. Cererea lui a ajuns la Tibunal pentru Executarea Pedepselor și Măsurilor de Siguranță Valledupar. Și, potrivit El Comercio, a fost respinsă.

#NOTICIA. El Señor Luis Alfredo Garavito no saldrá en Libertad. pic.twitter.com/X0mzlgSXhq

— INPEC Colombia (@INPEC_Colombia) November 1, 2021

De ce i s-a refuzat cererea

„Deși are fracția de 3/5 din pedeapsă executată, nu a plătit daunele, iar aceasta a fost o problemă legală pentru a refuza solicitarea”, a declarat judecătorul Camilo Manrique Serrano, care s-a ocupat de caz.

Garavito ar trebui să plătească o amendă de 172 de salarii minime lunare curente, puțin peste 41.000 de dolari.

Între 1992 și 1998, Bestia” a violat, toturat și ucis un număr uriaș de copii. Poliția crede că numărul cel mai apropiat este de 400 și continuă și prezent investigațiile pentru a demonstra acest lucru.

În 1992, Columbia se afla în mijlocul unui război civil care începuse la sfârșitul anilor 1960. Mii de rezidenți columbieni erau fără adăpost. Mulți dintre cei rămași erau pe drumuri, cu părinții lor fie morți, fie fugiți din țară. Erau ținte ușoare, iar faptul că dispăreau nu era băgat de nimeni în seamă.

Garavito, la rându-i abuzat în copilărie, i-a vizat în mod specific pe băieții orfani, care cutreierau străzile în căutarea hranei. Le promiteau cadouri sau bomboane, iar băieților mai mari – bani sau locuri de muncă.

El se deghiza când pleca „la vânătoare”, în preot, fermier ori vânzător ambulant în vârstă, căutând pe cineva tânăr care să-l ajute în jurul casei. Își schimba deghizările, pentru a evita suspiciunile.

capture5-1Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Abia la cinci ani după ce Garavito și-a ucis prima victimă, poliția a început să cerceteze cazurile de copii dispăruți.

Iar în februarie 1998, cadavrele a trei copii cu gâtul tăiat au fost găsite pe un deal. La locul crimei, polițiștii au dat peste un bilet cu o adresă scrisă de mână. Adresa s-a dovedit a fi a iubitei lui Garavito.

După două luni de căutări, un bărbat fără adăpost a salvat un băiețel din mâinile unui bărbat mai în vârstă și a alertat autoritățile. Atacatorul era „Bestia”. Poliția l-a arestat sub suspiciunea de tentativă de viol.

După ce a fost audiat, Garavito a cedat și a mărturisit că a ucis 138 de copii și adolescenți și a îngropat trupurile lor.

Pedeapsă de 1.853 de ani, condamnare de doar 40

Pentru cele 138 de acuzații de crimă, pedeapsa a ajuns la 1.853 de ani. Legea columbiană prevede, însă, ca fiecare persoană care a comis infracțiuni împotriva copilor trebuie să execute maximum 40 de ani de închisoare.

Pentru că a ajutat poliția să găsească cadavrele victimelor, pedeapsa a fost micșorată. De asemenea, a beneficiat de o reducere cu 5 ani pentru bună purtare.

„Bestia” a făcut 22 de ani de pușcărie, iar avocații săi au anunțat că anul viitor va încerca din nou să ceară liberarea condiționată.

Potrivit El Pais, închisoarea pe viață pentru violatori fusese aprobată de Congresul de la Bogota în 2020. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a anulat acea lege. „Interzicerea pedepsei cu moartea și a închisorii pe viață a constituit un punct de plecare al Constituției din 1991. Sunt interdicții clare ale statului nostru de drept”, a indicat Curtea în septembrie anul trecut.

Foto: capturi RCN TV

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă