Beneficii pentru angajații guvernamentali din Elveția: Reduceri de 10% pentru sicrie, ședințe de masaj sau mașini de spălat

3 săptămâni in urmă 12

Angajații guvernamentali din cantoanele elvețienii beneficiază de reduceri care mai de care mai ciudate, conform unor documente consultate de ziarul Blick.

Angajații din cantonul Basel beneficiază de reduceri în aproape orice situație.

Există un tarif special pentru consiliere relațională, restaurante și centre de fitness. Oficialii își pot repara și mașina pentru un preț redus, ba pot beneficia de servicii pentru îngrijirea animalelor de companie la un preț preferenția.

Lista de reduceri a celor din aparatul Basel-Stadt are 21 de pagini, pe care sunt listate aproape 200 de companii care acordă angajaților cantonului condiții speciale.

Alte reduceri de 10% sunt oferite pentru:

  • cursuri de aerobic;
  • sedințe de consiliere pentru a renunța la fumat;
  • permise de conducere pentru bărci cu motor ca angajat al cantonului Basel;
  • vizite la centre SPA și consulturi stomatologice.

Potrivit Blick, și angajații guvernamentali din alte cantoane beneficiază de reduceri generoase.

  • La Lucerna, de exemplu, ofițerii de poliție, funcționarii din administrația cantonală și lectorii universitari beneficiază de o reducere de zece la sută la sicrie.
  • Mașinile de spălat rufe nouă, vinuri și jante auto sunt, de asemenea, disponibile la un preț special.

Prețuri preferențiale pentru verighete!

În Graubünden, angajații cantonului pot cumpăra o verighetă la un preț mai ieftin din magazinul de bijuterii, oficialii din Berna pot alimenta cu benzina la un preț preferențial.

În St. Gallen există reduceri pentru anvelopele de iarnă și în Freiburg, pentru mașini de călcat. 

Spre deosebire de Basel-Stadt, lista de reduceri este, în cele mai multe cazuri, oferită de Asociația Cantonală a Personalului de Stat.

„Companiile care doresc să figureze pe aceste liste pot contacta cantonul”, spune Andrea Wiedemann, șeful departamentului de resurse umane al cantonului. „În niciun caz nu abordăm noi, în mod activ, companiile sau furnizorii”, se apără oficialul.

Reducerile pot fi de folos pentru companii, însă acordarea avantajelor de reducere funcționarilor publici nu este lipsită de probleme, observă Blick. Lista de reduceri de la Basel a stârnit critici aprinse și a dus la întrebări critice în parlamentul cantonal.

Pericol de denaturare a concurenței și chiar de corupție

În timp ce așa-numitele beneficii secundare – beneficii speciale care se adaugă la salarii – sunt larg răspândite în sectorul privat, guvernul federal, cantoanele și municipalitățile trebuie să fie deosebit de atente fiindcă ar putea apărea rapid suspiciunea de denaturare a concurenței sau chiar de corupție, conchide ziarul elvețian.

Din acest motiv, alte cantoane, precum Zurich, au pus capăt reducerilor pentru funcționarii publici.

În cadrul Confederaţiei Elveţiene, puterea executivă este asigurată de Consiliul Federal (Guvernul), alcătuit din 7 membri (consilieri federali) aleși de către Adunarea Federală (ambele camere ale Legislativului) pentru un mandat de 4 ani.

Adunarea Federală, Parlamentul, este compusă din două camere: Consiliul Naţional (Camera Deputaţilor), care are 200 de membri şi Consiliul Statelor (Senatul), compus din 46 de membri. 20 de cantoane sunt reprezentate de câte doi membri, șase cantoane sunt reprezentate de câte un membru).

Fotografie cu caracter ilustrativ

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă