Belgia suspendă vaccinarea cu AstraZeneca la persoanele de peste 55 de ani

3 zile in urmă 15


Guvernul belgian a anunţat că va suspenda vaccinul de la AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat astăzi că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca, scrie The Guardian.


Ca urmare a discuţiilor oficialilor de la EMA, Guvernul a afirmat că va impune restricţia pentru o lună. 


Belgia a fost una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu a decis să suspende vaccinul. Însă impactul politicii nu va fi semnificativ.


Doar 12,4% dintre cei cu vârste între 50 şi 59 de ani au primit prima doză de vaccin şi proporţia scade la 10,6% pentru cei cu vârste cuprinse între 25 şi 49 de ani.


Decizia Belgiei vine în contextul în care EMA a confirmat miercuri că există o posibilă legătură între vaccinarea cu AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge, pe care le consideră acum efecte adverse ale serului.


EMA a recomandat însă încă o dată tuturor țărilor UE să continue imunizarea cu AstraZeneca, pentru că efectele adverse sunt foarte rare, iar beneficiile inoculării cu acest ser depășesc riscurile.


Directoarea executivă a EMA Emer Cooke a spus că autoritatea nu a putut identifica cauza coagulării sângelui, care a fost în mare parte la femei cu vârste sub 60 de ani. 


La rândul ei, Marea Britanie a anunțat astăzi că cetățenii cu vârste între 18 și 29 de ani vor primi o alternativă la vaccinul AstraZeneca, acolo unde este posibil.


Decizia a venit după ce agenția de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a confirmat 79 de cazuri de cheaguri de sânge, unele la creier, dintre care 19 au fost fatale.


Oficialii au explicat restricția de vârstă spunând că tinerii au un risc puțin mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge decât persoanele vârstnice.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă