Belarusul acuză Occidentul că provoacă criza migranților de la frontiera Poloniei pentru a impune noi sancțiuni / Rusia dă vina pe Uniunea Europeană că încearcă să „ștranguleze” regimul de la Minsk

3 săptămâni in urmă 19

Belarusul a acuzat miercuri Occidentul că orchestrează criza migraţiei de la frontiera cu Polonia, transmite AFP, citată de Agerpres. Potrivit Reuters, şi Rusia consideră că vina pentru blocarea la graniţă a mii de migranţi este a Uniunii Europene.

Ministrul de externe belarus, Vladimir Makei, citat de AFP, a declarat că „în vederea unei a cincea serii de acţiuni, despre care se discută deja în Occident, pretextul folosit de data aceasta este criza migraţiei, provocată de UE şi de membrii acesteia care au frontiere cu Belarus”.

Makei s-a întâlnit la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov, prilej cu care şi-a exprimat speranţa intensificării cooperării dintre ţara sa şi Rusia, principalul său aliat. El a menţionat în primul rând o reacţie comună în faţa „actelor duşmănoase” la adresa Belarusului.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat, conform agenţiei Reuters, că Uniunea Europeană, care nu îşi respectă propriile valori umanitare, a provocat criza de la graniţa Belarusului cu Polonia şi încearcă să „stranguleze” regimul de la Minsk prin planuri de închidere a unei porţiuni de frontieră.

Peskov a respins totodată acuzaţia premierului polonez Mateusz Moraviecki, care a acuzat Moscova de criza migraţiei.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării rus a anunţat că două bombardiere strategice ruse au survolat miercuri Belarusul. Bombardierele Tu-22M3 au patrulat spaţiul aerian şi au contribuit la testarea sistemului aerian de apărare comună al Belarusului şi Rusiei, a transmis ministerul rus, citat de Reuters.

Săptămâna aceasta, refugiaţi din Asia şi Orientul Mijlociu s-au ciocnit cu grănicerii polonezi, în încercarea de a trece ilicit frontiera din Belarus. De ambele părţi ale graniţei au fost desfăşurate forţe militare.

Sursa foto: Poliția de Frontieră din Polonia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă