Belarusul a expulzat un consul polonez pentru că a participat la o festivitate dedicată „soldaților blestemați” care au luptat împotriva ocupației germane și sovietice

1 lună in urmă 1

Ministerul belarus de externe a anunţat marţi expulzarea unui consul polonez în semn de protest faţă de participarea acestuia la un moment festiv dedicat „soldaţilor blestemaţi” polonezi care au luptat împotriva ocupaţiei germane şi apoi a celei sovietice, transmite AFP, citate de Agerpres.

Polonia a criticat imediat această decizie şi a avertizat că va lua măsuri similare.

„Glorificarea criminalilor de război este complet inacceptabil pentru noi”, afirmă ministerul de externe de la Minsk într-un comunicat explicând decizia de a-l expulza pe consulul polonez de la Brest (sud-vestul Belarusului), Jerzy Timofiejuk.

În Polonia, ziua ‘soldaţilor blestemaţi” este comemorată pe 1 martie începând din 2011.

Potrivit comunicatului ministerului belarus de externe, pe 28 februarie, la Brest (oraş la frontiera cu Polonia) a avut loc o adunare „informală” dedicată acestei zile, organizată de ONG-uri şi organizaţii de tineret care au conexiuni cu Polonia, cu participarea lui Jerzy Timofiejuk.

Marţi, însărcinatul cu afaceri polonez în Belarus a fost convocat la ministerul de externe, care „a protestat puternic” faţă de participarea consulului Timofiejuk la întrunire, se arată în comunicat.

„Partea belarusă nu pune la îndoială şi nu a pus niciodată la îndoială posibilitatea şi importanţa comunicării diplomaţilor cu propria lor diaspora”, „dar în ţara noastră, incitarea la ură rasială, naţională, religioasă (…) şi reabilitarea nazismului este o crimă”, subliniază comunicatul.

Varşovia a calificat această decizie de expulzare ca fiind „absolut nefondată şi de neînţeles”.

„Fără întârziere şi în conformitate cu principiul reciprocităţii, Polonia va răspunde acestei decizii nefondate”, a declarat Marcin Przydacz, viceministrul polonez al afacerilor externe, citat de agenţia PAP.

Unităţi de rezistenţă formate pentru a lupta împotriva ocupanţilor germani în cel de-al doilea război mondial, „soldaţii blestemaţi’ polonezi s-au angajat apoi în lupta împotriva ocupaţiei sovietice, acţionând adesea violent şi atacându-i uneori pe toţi cei care nu erau polonezi, în special belaruşi.

Lupta lor împotriva puterii sovietice s-a prelungit până în anii 1950.

sursa foto: Pexels

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă