Beatrice Rancea, demisa de ministrul Culturii din functia de director al Operei Nationale din Iasi. Fosta balerina este cercetata intr-un dosar de delapidare si fals

1 lună in urmă 1

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a anuntat miercuri, 3 fabruarie, ca a demis-o pe Beatrice Rancea din functia de manager la Opera Nationala Romana din Iasi.

Ministerul Culturii a solicitat DIICOT informatii legate de situatia managerului Operei Romane din Iasi, Beatrice Rancea, cu privire la masurile dispuse asupra acesteia, cum ar fi instituirea controlului judiciar, precum si daca au fost stabilite obligatii care impiedica exercitarea functiei de manager. Aceasta solicitare vine ca urmare a faptului ca Opera Nationala din Iasi se afla in subordinea Ministerului Culturii si exista un contract de management incheiat cu Beatrice Rancea.

Beatrice Rancea, directoarea Operei Nationale Romane Iasi, pusa sub control judiciar, alaturi de alte 10 persoane. Sunt cercetati intr-un dosar de delapidare si fals

"Avand in vedere raspunsul DIICOT primit astazi, 03.03.2021, conform caruia au fost luate masuri de control judiciar, inclusiv pentru doamna Beatrice Rancea, aceasta avand si obligatia de a nu exercita profesia, obligatie prevazuta de dispozitiile art. 215 alin 2 lit. e din Codul de Procedura Penala, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a dispus suspendarea contractului de management incheiat cu doamna Beatrice Rancea pentru Opera Nationala Romana din Iasi", se arata in comunicat.

Sindicatul Artis: "Beatrice Rancea trebuia sa fie demisa de la conducerea Operei Iasi de mult timp"

In conformitate cu art. 32, alin 4, OUG 189/2008, privind managementul institutiilor publice de cultura, cu modificarile si completarile ulterioare, legea speciala in materie, coroborate cu cele ale contractului de management incheiat cu Beatrice Rancea, contractul se suspenda de drept in cazurile prevazute de lege sau cu acordul partilor, la cererea motivata a partilor. Astfel, contractul de management se suspenda la initiativa autoritatii ca urmare a faptului ca fata de manager s-a dispus masura controlului judiciar ca urmare a faptelor penale anchetate, incompatibile cu exercitarea prezentului contract.

VIDEO Directoarea Operei Nationale Iasi, audiata la DIICOT. Ce infractiune grava este suspectata ca ar fi comis Beatrice Rancea

"Ministerul Culturii va respecta toate procedurile legale cat timp eu am in responsabilitate mandatul acestui minister. Asigur atat angajatii Operei Nationale Iasi, cat si publicul iesean, ca vom urma pasii necesari pentru ca activitatea institutiei sa nu fie perturbata de aceasta ancheta si de masurile ce se impun", a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Acuzatiile care i se aduc Beatrice Rancea


Directoarea Operei Nationale Romane Iasi a fost dusa luni, 1 martie, la audieri la Sediul DIICOT pentru a fi audiata intr-un dosar ce vizeaza infractiuni de delapidare si fals, cu un prejudiciu de 5.000.000 de lei.

Conform procurorilor DIICOT, incepand cu anul 2014, s-a constituit si a actionat, alternativ, in municipiile Iasi, respectiv Bucuresti, un grup infractional organizat condus de catre o persoana, in calitate de mananger al unor institutii culturale din municipiile Iasi si Bucuresti, grup la care au aderat ulterior si alte persoane.

Membrii grupului au actionat in scopul de a obtine sume mari de bani provenind din subventii si alocari de la bugetul de stat, in speta de la bugetul Ministerului Culturii. Actiunile acestora vizau delapidarea, in diferite moduri, a subventiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Nationale Bucuresti si a Operei Nationale Romane Iasi.

Concret, scopul organizarii grupului infractional a fost cel al obtinerii unor sume mari de bani din bugetul entitatii angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii si ale colaboratorilor gruparii, prin folosirea, traficarea sau insusirea unei cote mari a subventiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

Investigatia penala a scos in evidenta faptul ca activitatea infractionala a gruparii a acoperit pe de o parte intreaga gama a achizitiilor, iar pe de alta parte au vizat si cheltuielile cu colaboratorii si chiriile.

Gruparea a actionat, in diferite perioade, atat in municipiul Iasi, cat si in Bucuresti, activitatea infractionala din ultima perioada fiind desfasurata pe raza municipiului Iasi.

Procurorii au decis ca femeia sa fie cercetata sub control judiciar.

Citeste si:

Prima reactie a lui Marian Godina, dupa esecul din cazul luarii de ostatici de la Onesti: "Unii viseaza sniperi pe blocuri si rapel din elicopter"Cine este judecatoarea care le-a condamnat pe Elena Udrea si Ioana Basescu in dosarul finantarii ilegale a campaniei electoraleAu ruginit catusele la unitatile de elita ale DNA. Zero arestari in patru ani, sase rechizitorii in doi ani si sute de dosare nesolutionateVIDEO Furt ca-n codru in Parlament. Mai multi alesi PSD si AUR, surprinsi in timp ce fraudau voturile. "Este al noualea vot pe care il dati la doua cartele"FOTO Sorana Cirstea, faza lunii in tenis. Romanca a facut un spagat de exceptie in Franta
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă