Beatrice Mahler, despre evoluția cazurilor de COVID până la finalul lui septembrie: „Putem ajunge la o dublare, dacă nu chiar o triplare”

1 lună in urmă 35

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, a declarat azi la Digi 24 că ritmul rapid în care România a ajuns să înregistreze din nou 2000 de cazuri zilnice de COVID-19 este extrem de îngrijorător și estimează că numărul infectărilor ar putea să se dubleze sau chiar să se tripleze în următoarea perioadă.

Creșterea numărului de îmbolnăviri se reflectă și în situația din spitale. La Institutul ”Marius Nasta” sunt pline atât secția de terapie intensivă, cât și cea COVID.

”De mâine vom mări numărul de paturi, vom pune încă 42 de paturi la dispoziția pacienților COVID. Astăzi externăm ultimii pacienți de pneumologie din această parte de spital pentru că, de mai bine de trei zile suntem cu secția plină și numărul de pacienți COVID care au nevoie de asistență este în creștere, cu forme extrem de severe”, a explicat Beatrice Mahler.

E o direcție spre care am ajuns mult prea repede și într-un ritm galopant, care pe mine, cel puțin, mă îngrijorează. Dacă iau în calcul și anunțul INSP, și anume că avem deja criterii de transmitere comunitară, e un lucru extrem de îngrijorător ținând cont că săptămâna viitoare încep școlile.

Beatrice Mahler:

Întrebată dacă este de așteptat ca numărul infectărilor să crească brusc după începutul noului an școlar, Beatrice Mahler a răspuns: ”Această posibilitate există, din păcate. La școală lucrurile sunt extrem de bine controlate și copiii ascultă de profesori, dar mobilitatea aferentă procesului de învățământ poate să ducă la creșterea numărului de cazuri. (…) Luna septembrie va aduce cifre noi, cifre mari pe care nu le-am așteptat atât de devreme”.

Astfel, referindu-se la numărul de infectări care ar putea fi înregistrat până la finalul lunii septembrie, managerul Institutului „Marius Nasta” a precizat: „Din ce vedem statistic, înseamnă o creștere de 30% cel puțin a cazurilor în fiecare săptămână. Fiind acum în prima săptămână din septembrie, asta înseamnă că putem ajunge la o dublare cel puțin a numărului de cazuri care sunt astăzi declarate, dacă nu chiar mergem către o triplare a lor. Depinde foarte mult de numărul de cazuri pe care o să le putem depista, de numărul de persoane care vor dori să accepte testarea”.

În acest context, medicul a vorbit și despre administrarea unei a treia doze de vaccin, precizând că din experiența statelor care au început deja să facă vaccinări cu doza trei, „efectul pe creșterea numărului de anticorpi de protecție s-a dovedit a fi unul bun”.

”Cred că în curând vom avea studii care să ne arate negru pe alb că doza a treia duce la o creștere a titrului de anticorpi și această cantitate mare de anticorpi face ca ei să fie mai greu păcăliți de virusul care intră în organism. Acest virus Delta are capacitatea de a masca receptorii astfel încât anticorpii nu recunosc virusul, iar dacă sunt foarte puțini, șansele scad. De aceea, este foarte bine să venim cu o doză de vaccin suplimentară”, a explicat Beatrice Mahler.

România a depășit, marți, pragul de 2.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, acesta fiind cel mai mare număr de infectări raportat din 28 aprilie și până în prezent. În ultimele 24 de ore au murit 48 de persoane, în vreme ce numărul pacienților internați la ATI a ajuns la 426, cu 21 mai mulți decât luni.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă