Bătălia pe întâietate la scaunul de premier. Florin Cîţu: Mi se pare bizar argumentul lui Marcel Ciolacu

2 săptămâni in urmă 23

De Cornel Preda.
Publicat: 17.11.2021, 14:43.
Actualizat: 17.11.2021, 14:43

PSD a decis să îl susţină pe Marcel Ciolacu pentru funcţia de premier şi îşi doreşte să aibă întâietate în rotaţia prim-miniştrilor. Social-democraţii susţin că au câştigat alegerile din 2020 şi, totodată, că Florin Cîţu nu poate fi premier acum, după ce a fost demis de PSD prin moţiune de cenzură. Liderul liberalilor spune însă că argumentul i se pare bizar, la fel şi faptul că unii colegi din PNL sunt de acord ca premierul să fie desemnat de alte partide.

Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu vor să conducă guvernul viitoarei alianţe

Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu vor să conducă guvernul viitoarei alianţe

Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre

  • El a transmis un mesaj şi către colegii din partid: Am văzut că sunt colegi de la PNL care sunt ok ca premierul să fie desemnat de alte partide, este bizar dar asta e”.

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, miercuri, la sediul partidului, că decizia conducerii PNL este ca primul premier în rotaţia decisă este să fie de la PNL, fără a se fi stabilit un nume, arătând că i se pare bizar argumentul liderului PSD, Marcel Ciolacu, că nu îl vrea pe el premier deoarece a fost demis prin moţiune de cenzură.

"Noi am votat premier PNL. Nu am spus niciun nume. Mai mult de atât ce să flexibilizăm? Am spus foarte clar premier PNL. Vom vedea care o să fie premierul PNL, dar nu s-a supus niciun nume aseară la vot. (...) În BEx-ul de aseară s-a decis ca PNL să fie de acord cu un sistem al premierilor prin rotaţie, cu primul premier de la PNL. Altceva nu s-a decis", a spus Cîţu, la sediul central al partidului.

Despre afirmaţia lui Marcel Ciolacu, că PSD nu acceptă ca Florin Cîţu să fie premier, atâta vreme cât a fost demis prin moţiune de cenzură, preşedintele PNL a răspuns: ”Până la urmă nu despre asta este vorba. Am auzit şi eu acest argument, mi se pare bizar. În primul rând, o moţiune de cenzură împotriva unei singure persoane este neconstituţională, asta ar însemna că cei de la PSD nu vor niciunul dintre membrii Guvernului să fie în viitorul Guvern. Mi se pare că ne ducem într-o direcţie greşită, când vorbim despre persoane”, arătând că nu doreşte să vină colegii lui în partid să spună că nu vor anumite persoane din PSD în Guvern.

Propunere comună de premier, după negocieri

Totodată, întrebat dacă ar fi dispus să meargă la Palatul Cotroceni cu un alt nume de premier liberal pentru un viitor guvern cu PSD şi UDMR, el a răspuns: "Noi avem o decizie foarte clară - un premier PNL în prima fază. Vom vedea în partid care este acel premier. Am văzut că sunt colegi de la PNL care sunt ok ca premierul să fie desemnat de alte partide. E bizar, dar asta este".

"Nu mai sunt multe lucruri de agreat. Este clar că astăzi trebuie să discutăm despre premier, pentru că programul de guvernare este aproape gata şi ar fi bine ca premierul să ştie ce program de guvernare are şi să îşi pună şi amprenta asupra programului de guvernare", a punctat preşedintele PNL.

Florin Cîţu a spus că va exista şi o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis după finalizarea discuţiilor pe programul de guvernare. "Atributul preşedintelui este acela de a desemna premierul", a subliniat Cîţu.

Ciolacu a mai spus că speră ca astăzi să încheie aceste negocieri şi nu a dorit să răspundă dacă îl acceptă pe Florin Cîţu ca premier. ”Vreţi să vă răspund în fiecare dimineaţă la aceeaşi întrebare şi să creăm o tensiune, în ceva ce dorim să construim? Nu vă mai răspund, că am obosit. Intrăm într-o normalitate şi sunt ferm convins că şi domnul Cîţu va înţelege această normalitate, că nu poate să vină în acest moment premierul României, după ce a fost demis, şi atunci cu certitudine ne vom înţelege”, a spus Marcel Ciolacu.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă