Bătaia de joc a întâiului profesor al țării: 3 milioane de copii cu familiile lor, 200.000 de profesori și mii de directori – puși vineri să găsească cum încep luni copiii școala

3 săptămâni in urmă 22

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/05/Raluca-Pantazi.jpg
Indolență de neînchipuit a președintelui Klaus Iohannis, în pragul redeschiderii școlilor în al 3-lea an afectat de pandemie. 3 milioane de copii, părinții lor și 200.000 de profesori au aflat joi seară, cu 4 zile înainte de începerea școlii, cum și dacă se duc la școală. Și nici atunci informația nu a fost integrală. Declarația primului profesor al țării a fost urmată în dimineața asta de noi detalii anunțate de ministrul Educației care, conform rețetei cu care ne-a obișnuit deja, a anunțat directorii și inspectorii să stea cu ochii pe Comitetul Național pentru Situații de Urgență care, paradoxal, este organismul care va lua decizia formală finală în funcție de care ministrul însuși va semna împreună cu ministrul interimar al Sănătății ordinul comun de ministru cu noile reguli. De aproape 3 ani școlari, vinerea dinainte de redeschiderea școlilor România trăiește Ziua Cârtiței: părinții întreabă, profesorii nu știu ce să răspundă, directorii verifică și inspectorii nu știu ce să răspundă.

O degringoladă de neconceput, după 2 săptămâni de „vacanță” forțată în care președintele Klaus Iohannis și Guvernul său aveau tot timpul pentru a lua și anunța această decizie, care putea foarte bine să fie aplicată de la începutul anului școlar. Ce vedem, în schimb, este un vârtej al deciziilor în care toți, de la părinți la profesori, sunt puși să urmărească cu lupa ce apare în Monitorul Oficial, cu promisiunea că documentul va fi publicat vineri.

O situație de neînchipuit, pentru al treilea an școlar consecutiv: directorii vor ști abia vineri noaptea cum trebuie să își pregătească școlile pentru deschidere luni.

Ce a fost atât de dificil de fixat? De ce în 2 săptămâni de vacanță președintele nu a putut veni cu o soluție decât în penultima zi de școală, ca un corigent care lasă pe ultima sută pregătirea pentru propriul parcurs educațional? L-au împiedicat calculele politice atât de mult? Vizita în Egipt cu soția, profesoară și dumneaei, i-a furat gândurile?

Cîteva milioane de oameni vor căuta frenetic weekendul ăsta ordinul oficial publicat în Monitor și listele cu procentele de vaccinare. Iar școlile și grădinițele, după ce iau decizia dacă deschid pentru prezență fizică sau rămân online, trebuie să anunțe părinții. Pentru asta ar fi trebuit să existe o procedură clară de comunicare a deciziei, de la autoritate și până la părinte și copil, în condițiile în care și așa aceste decizii se schimbă de la o zi la alta.

De ce atât de târziu? De ce atât de multă lipsă de respect față de copii, față de directorii care tocmai au câștigat concursurile, față de părinții care privesc împietriți spectacolul grotesc oferit de guvern și președinție?

Și cum sa nu înveți nimic, absolut nimic din propriile greșeli? Singurul lucru pe care președintele Iohannis îl experimentează de la debutul pandemiei și până acum este închiderea școlilor când infectarea este uriașă și redeschiderea prin decizii luate joi, vineri sau chiar duminică, toate cu mai puțin de 4 zile înainte de începerea cursurilor.

Să-l credem pe președintele Klaus Iohannis că susține cu adevărat vaccinarea? Nimic din gesturile sale nu a probat acest lucru. Decizia de a redeschide fizic doar școlile și grădinițele unde peste 60% dintre angajați sunt vaccinați vine pentru a impulsiona vaccinarea și a reduce rata de vaccinare? Atunci de ce am pierdut 2 săptămâni din această „vacanță” forțată în care tot Iohannis a băgat doar școlile de stat, timp în care angajații școlilor se puteau vaccina?

De ce am pierdut 1 lună și jumătate de la începutul școlii, când această măsură putea fi luată de la bun început?

Peste toată această degringoladă, vin și răzgândirile ministrului Educației, care încearcă să acopere cu modificări de teze și cu note mai puține toată lipsa de pregătire a desfășurării acestui an școlar.

De 3 ani școlari aflăm de pe o zi pe alta dacă copiii merg la școală, învață, se pregătesc pentru teze și examene sau au materie care li se taie din programele de examen și testări.

De remarcat și că este a doua oară când președintele Klaus Iohannis, cel care a promis încă din 2018 că va face România educată, expediază în criză majoră subiectul școlilor în doar câteva minute alocate în cadrul unei declarații de presă axată major pe criza politică, dar fără să spună nimic nici pe acel subiect.

Urât mandat prezidențial, în care toată societatea privește împietrită cum președintele Klaus Iohannis și Guvernele sale târăsc școala în cea mai mare disoluție, ca în plin război.

PS: Și dacă la începutul acestei „vacanțe” forțate discuția se axa pe introducerea rapidă a testelor neinvazive în toate școlile, în ultimele 2 zile subiectul a fost discutat, dar nu ca o condiție pentru decizia de-a deschide sau nu școlile. De altfel, nici ministrul nu știe când vor ajunge testele în școli.

În schimb, Sorin Cîmpeanu, criticat de părinți și elevi pentru lipsa dialogului – sindicatele care reprezintă profesorii sunt aproape inexistente în discuțiile publice din aceste zile – dă cu piciorul consultărilor cu partenerii sociali și le desființează organizațiile la nivel declarativ. În conferința de presă din această dimineață, ministrul Educației a declatat că și el este părinte, dar că nu și-a delegat reprezentarea niciunei asociații, iar despre elevii din Consiliul Național a spus că ar fi bine ca dacă nu au luat încă Bacul să nu se substituie profesorilor și experților cu zeci de ani de experiență în recomandarea unor decizii. Gest făcut exact atunci când nevoia de dialog este mai mare ca oricând, când criza de comunicare dintre minister și partenerii sociali este fără precedent, așa cum a fost semnalată de Federația Asociațiilor de Părinți și de Consiliul Național al Elevilor, dar și cum este observată de orice părinte trimis să verifice de la televizor dacă și cum se va deschide școala și grădinița copiilor.

Defăimarea publică făcută de ministru vine în momentul în care decizia de introducere a ratei de vaccinare în regulamentul de redeschidere a școlilor a fost anunțată până acum doar de doi politicieni și nu a fost propusă public de niciun organism al experților.

Articolul Bătaia de joc a întâiului profesor al țării: 3 milioane de copii cu familiile lor, 200.000 de profesori și mii de directori – puși vineri să găsească cum încep luni copiii școala apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă