Barna confirmă existența unui „blocaj” în coaliția de guvernare, acuzație lansată de Iohannis, dar identifică un alt vinovat în locul ministrului USR PLUS Stelian Ion

2 luni in urmă 113

Vicepremierul Dan Barna a declarat, vineri, că există în prezent „un blocaj” în coaliţia de guvernare. Copreşedintele USR PLUS admite, astfel, că acuzația președintelui Iohannis cum „că sunt multe lucruri care nu funcţionează în coaliţia aflată la guvernare” este fundamentată, însă identifică un alt vinovat: unul dintre parteneri.

„În momentul de faţă avem un blocaj în coaliţie, vedem că partenerul UDMR nu doreşte acest lucru şi mesajul preşedintelui exprimă aceeaşi nemulţumire pe care o avem şi noi – nu putem să avem un program de guvernare agreat şi susţinut în Parlament în momentul învestirii Guvernului şi apoi să nu ne mai respectăm acele angajamente”, a afirmat Barna, la Guvern, conform Agerpres.

Barna spune că ministrul Stelian Ion a prezentat mai multe căi, însă pentru a putea aplica una dintre ele este nevoie de suportul coaliției.

„Colegul meu, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a prezentat nu o cale, a prezentat mai multe căi (pentru desfiinţarea SIIJ – n.r.), numai că pentru a putea să facem reformă în justiţie e nevoie ca toate forţele politice care contează să susţină acest demers”, a menționat Barna.

Întrebat cine nu-şi respectă angajamentele, el a răspuns că UDMR nu doreşte desfiinţarea SIIJ, aşa cum s-a agreat în coaliţia de guvernare. „Ştim foarte clar: pe subiectul SIIJ avem o poziţie a UDMR, care, în realitate, doresc doar mutarea Secţiei speciale la Parchetul General, nu desfiinţarea acesteia, aşa cum am agreat în coaliţie”, a susţinut liderul USR PLUS.

Vicepremierul Dan Barna consideră că, atunci când afirmă că „ministrul Justiţiei nu a găsit încă calea potrivită” pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), preşedintele Klaus Iohannis exprimă aceeaşi „nemulţumire” pe care o au şi cei de USR-PLUS legată de atitudinea UDMR referitoare la acest subiect. „Nu putem să avem un program de guvernare agreat şi susţinut în Parlament în momentul învestirii Guvernului şi apoi să nu ne mai respectăm acele angajamente”, susţine Dan Barna.

Întrebat dacă se referă la UDMR atunci când afirmă că unul dintre parteneri nu îşi respectă angajamentele, Barna a răspuns: „Ştim foarte clar, pe subiectul punctual SIIJ avem o poziţie a UDMR, care în realitate doresc doar mutarea Secţiei Speciale la Parchetul General şi nu desfiinţarea acestea, aşa cum am agreat”.

Context

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Giurgiu, că sunt multe lucruri care nu funcţionează în coaliţia aflată la guvernare şi a dat ca exemplu desfiinţarea SIIJ şi Legile justiţiei.

„Mai sunt multe lucruri care nu funcţionează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desfiinţată, chit că toată lumea s-a lăudat că aşa va face, ministrul Justiţiei nu a găsit încă calea potrivită, legile justiţiei – nici nu există un proiect acceptat în coaliţie şi sunt şi eu nemulţumit de aceste lucru. Sunt şi alte, şi alte reforme care au fost promise şi deocamdată auzim că se întâlnesc şi se discută, deci mai este mult de lucru, dar această formulă sunt convins că poate să funcţioneze”, a afirmat Iohannis.

Premierul Florin Cîțu a declarat joi că este de acord cu președintele Klaus Iohannis, atunci când a fost întrebat de ziariști dacă împărtășește nemulțumirea acestuia față de prestația ministrului Justiției, Stelian Ion. Câteva momente mai târziu, premierul a spus însă că ”în continuare (ministrul Justiției- n.red.) va avea sustinerea mea și când voi găsi o soluție voi merge pe acea soluție”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă