Barbat din Iași cu fractură de coloană, salvat de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie cu ajutorul robotului MAZOR X, considerat cel mai performant sistem din lume pentru chirurgia spinală

1 lună in urmă 18

Un bărbat în vârstă de 44 de ani a fost salvat de medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” din Iaşi, în urma unui accident rutier, printr-o intervenţie specială: a fost folosit robotul MAZOR X, cel mai performant sistem robotizat existent în lume, la ora actuală, pentru chirurgia spinală, transmite Adevărul.ro

Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi este singura unitate din ţară şi a doua din Europa care deţine o astfel de tehnologie de ultimă generaţie.

„Bărbatul a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” din Iaşi cu o fractură cominutivă corp vertebral L1, tip A3. Vorbim despre o intervenţie chirurgicală asistată robotic – MAZOR X. Folosim tehnologia de ultimă generaţie pentru ca intervenţiile noastre să fie cât mai sigure”, a declarat dr. Lucian Eva, manager la Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi.

Echipa medicală specializată în folosirea sistemului robotizat MAZOR X a dobândit într-un timp scurt experienţa necesară pentru utilizarea tehnologiei de top, iar astăzi reuşeşte să împărtăşească transmiterea informaţiilor şi către alţi colegi, medici, specialişti din ţară sau străinătate, interesaţi de noua tehnologie.

„Operaţiile se fac virtual. Se face un planning preoperator, se setează operaţia din punct de vedere virtual, robotul preia imaginile, pacientul este aşezat pe masa de operaţie, este scanat, se preiau imaginile reale pe care robotul le suprapune pe operaţia virtuală, iar după aceea se poate începe operaţia propriu-zisă. E un mecanism destul de sofisticat care necesită o echipă multidisciplinară, inclusiv bioingineri. Ceea ce face robotul în plus este faptul că elimină orice eroare umană în privinţa implantării device-urilor în coloană”, a mai spus Lucian Eva.

Citește integral pe Adevărul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă