Bărbat care cânta la muzicuță în fața consulatului britanic din Hong Kong, arestat pentru „acte de răzvrătire”

4 zile in urmă 14


Mii de locuitori din Hong Kong au stat la coadă, săptămâna aceasta, pentru a-i aduce un omagiu defunctului monarh al Marii Britanii. Printre aceștia, s-a aflat și un bărbat care a cântat la muzicuță un cântec asociat cu protestele pentru democrație din 2019.


Sute de oameni s-au adunat în fața consulatului luni seară, în timp ce în Marea Britanie avea loc înmormântare de stat a reginei Elisabeta a II-a, depunând flori și aprinzând lumânări.


La un moment dat, un bărbat a început să cânte la muzicuță, potrivit unui reporter AFP de la fața locului, inclusiv imnul național britanic și „Glory to Hong Kong”, un cântec popular în timpul protestelor uriașe, uneori violente, împotriva unei legi de extrădare prin care locuitorii Hong Kong-lui puteau fi judecaţi în China.


Cei îndoliați din afara consulatului au aplaudat spectacolul și și-au aprins lanternele telefoanelor, iar mai târziu mulți au scandat și au cântat „Glory to Hong Kong”.


Reporterii locali l-au fotografiat ulterior pe bărbatul care cânta la armonică în timp ce era audiat de poliție și reținut.


Hours after the Queen’s state funeral, police officers have arrived outside of UK consulate and questioned a man who earlier played “Glory to Hong Kong” with his harmonica, @mingpaocom reports. pic.twitter.com/99ys6YfhuX

— Alvin Lum (@alvinllum) September 19, 2022

Marți, poliția a declarat că un bărbat de 43 de ani, pe nume Pang, a fost arestat în fața consulatului pentru „acte de răzvărtire”. O sursă din poliție a confirmat pentru AFP că bărbatul arestat era cel care cânta la armonică.


După protestele pentru democrație din 2019, China a reprimat disidența din Hong Kong folosind legislația privind securitatea națională și acuzațiile de răzvrătire.


Hong Kong, fostă colonie britanică timp de mai bine de 150 de ani, a fost returnat Chinei în 1997, însă trecutul este gravat în peisajul său, de la numele străzilor și omniprezența limbii engleze până la sistemul juridic de drept comun.


În săptămâna de la moartea reginei, peste 13.000 de persoane au semnat o carte de condoleanțe în consulatul britanic al orașului.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă