Banca Centrală Europeană ar putea interveni dacă prețurile energiei continuă să crească. Care sunt scenariile luate în calcul

2 săptămâni in urmă 27

Duminica, 09 Ianuarie 2022, ora 07:59

0 citiri

Banca Centrală Europeană ar putea interveni dacă prețurile energiei continuă să crească. Care sunt scenariile luate în calcul

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea fi nevoită să intervină dacă preţurile energiei vor continua să crească, pentru a tempera inflaţia, a declarat sâmbătă Isabel Schnabel, membră a consiliului de administraţie al instituţiei, transmite Reuters.

Inflaţia din zona euro a atins un record de 5% lunile trecute, fiind de peste două ori ţinta de 2% a BCE, dar banca nu şi-a înăsprit politica monetară până acum, argumentând că creşterea preţurilor se va diminua de la sine, deoarece principalele motive pentru inflaţia ridicată sunt factorii unici tranzitori.

”Tranziţia ecologică prezintă riscuri pentru inflaţia pe termen mediu. Creşterea preţurilor la energie poate necesita o abatere de la o politică de ignorare”, a spus Schnabel într-un discurs.

Schnabel a spus că există două scenarii în care BCE ar trebui să schimbe politica. Primul este dacă preţurile ridicate ale energiei se transferă către alte sectoare ale economiei şi modifică comportamentul de stabilire a preţurilor.

”Până acum, totuşi, nu există semne de efecte mai ample de rundă a doua. Creşterea salariilor şi cererile din partea sindicatelor rămân relativ moderate”, a argumentat Schnabel.

Al doilea scenariu ar fi dacă traiectoria preţurilor la energie, puternic afectate de taxele pe carbon şi de tranziţia ecologică, ameninţă să împingă inflaţia generală peste ţintă.

Dezechilibrele dintre cerere şi ofertă pot rămâne pe termen lung pe fondul tranziţiei, iar preţurile carbonului vor creşte în continuare, ceea ce înseamnă că contribuţia preţurilor la energie şi electricitate la inflaţia preţurilor de consum ar putea fi peste norma sa istorică pe termen mediu, a adăugat Schnabel.

Aceasta a adăugat că taxa pe carbon este puţin probabil să fie un factor negativ pentru creşterea economică, studiile sugerând că ar putea avea chiar un impact pozitiv modest.

Citeste si:

 ”Nu văd lucruri bune în 2022. Prețurile vor continua să crească”

Pe români îi așteaptă un an greu din punct de vedere economic. Prețurile vor continua să crească, iar puterea de cumpărare ar urma să scadă. Fostul ministru al Economiei de la USR,...

Ce preț va avea energia electrică în România până la vară. "Ce consumăm acum e cumpărat în trimestrul IV de anul trecut"

Problema facturilor la gaze și electricitate, care au explodat în ultima perioadă, este departe de a se încheia. Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din...

Digi24.ro

a1.ro

ObservatorNews.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă