Bancă amendată cu 100.000 de lei pentru mărirea ilegală a dobânzilor. ANPC, măsură aplicată în premieră în România

1 lună in urmă 28

 Arhivă Sursa foto: Arhivă

O bancă a fost amendată cu 100.000 de lei pentru practică comercială incorectă. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a decis suspendarea activităţii băncii, măsură aplicată în premieră în România, precum şi restituirea comisioanelor încasate ilegal de la clienţi.

VINERI, 03 SEPTEMBRIE 2021, 22:12

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Ivancica Mihaela

Amenda de 100.000 de lei a fost aplicată băncii după ce aceasta nu a respectat o decizie definitivă a justiţiei, care a decis în februarie 2020 că instituția a comis o practică comercială incorectă atunci când a mărit unilateral dobânzile clienţilor care solicitau restructurarea creditelor.

Potrivit reprezentanţilor ANPC, aproximativ 14.000 de clienţi beneficiari de credite au fost afectaţi de practica comercială incorectă a băncii.

ANPC precizează că banca nu a pus în practică decizia instanţei de judecată timp de aproape 1 an şi 7 luni de la emiterea acesteia.

Iniţial, în iulie 2014, preşedintele ANPC a emis un ordin prin care a dispus încetarea practicii comerciale incorecte ce constă în decizia unilaterală de a mări, la momentul restructurării creditelor, marjele din componenţa dobânzii, prin introducerea în marjele de dobândă a comisionului de administrare la care banca a renunţat expres prin actele adiţionale semnate cu clienţii.

Ulterior, în februarie 2020, instanţa de judecată a emis hotărârea definitivă prin care practica băncii a fost stabilită ca fiind o practică contrară diligenţelor profesionale.

Astfel, instanţa de judecată a constatat că operatorul economic a profitat de dificultăţile financiare ale consumatorilor care nu aveau posibilitatea de plată a ratelor creditului, astfel încât cu ocazia restructurării, după o perioadă scurtă în care ratele aveau o valoare redusă, banca a mărit nejustificat dobânzile percepute.

Astfel, a determinat consumatorii să încheie actele adiţionale şi prin crearea aparenţei unui beneficiu constând în renunţarea băncii la încasarea comisionului de administrare, în realitate costul creditului nefiind diminuat din moment ce reducerea determinată de renunţarea la comisionul de administrare a fost depăşită de majorarea produsă de modificarea dobânzii.

Sumele reţinute incorect de bancă nu au fost încă restituite clienţilor prejudiciaţi. Potrivit sursei citate, sumele reţinute incorect ar putea depăşi 10 milioane de euro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă