„Baie de sânge” în Myanmar: manifestațiile împotriva regimului militar continuă, în ciuda măcelului comis de autorități în weekend

1 lună in urmă 1

Regimul militar din Myanmar nu a reușit să descurajeze mișcarea de protest izbucnită după lovitura de stat din 1 februarie, în ciuda campaniei de violențe, scrie New York Times.

Militarii și polițiștii au ucis cel puțin 51 de persoane în Myanmar, în timpul weekendului, în tentativa nereușită de a potoli manifestațiile și grevele izbucnite acum mai multe săptămâni în semn de protest după ce armata a preluat puterea, înlăturând guvernul civil.

Dar în ciuda măsurilor represive ale regimului militar, Mișcarea de Nesupunere Civică, care a paralizat mare parte din economie, nu dă semne că se va tempera prea curând, la o lună și jumătate după lovitura de stat din 1 februarie.

Târziu, duminică după-amiază, un val de violențe a început într-un cartier al orașului Yangon, Hlaingthaya, locuit în general de muncitori, unde protestele au fost în mod special agresive.

O forță militară impresionantă a fost detașată în zonă, unde a și deschis focul, omorând 31 de protestatari, potrivit unui doctor de la Spitalul General Hlaingthaya.

A fost cel mai sumbru bilanț anunțat de la lovitura de stat și până acum.

Duminică seară, junta militară a declarat legea marțială în Hlaingthaya, permițând ofițerilor să preia practic autoritatea în district.

Decizia a venit după ce două fabrici deținute de companii chineze au luat foc, iar ambasada Chinei a cerut guvernului să ia măsuri pentru a opri „toate activitățile teroriste”.

Câteva ore mai târziu, guvernul a plasat și districtul Shwepyitha din Yangon sub legea marțială.

Apel către minoritățile etnice

În acest timp, Mahn Win Khaing Than, unul dintre liderii protestelor, i-a îndemnat pe rebelii etnici care au luptat cu armata timp de decenii să se alăture protestelor pentru a construi o democrație federală.

Mahn Win Khaing Than, care era președintele camerei superioare a parlamentului înainte de lovitura de stat, a anunțat că a purtat negocieri cu liderii grupărilor etnice rebele care controlează mare parte din nordul țării.

El a subliniat că minoritățile etnice „au suferit tot felul de acte de represiune” sub dictatura militară. „Această revoluție este pentru noi șansa de a ne uni eforturile”, a spus Mahn Win Khaing Than.

Bilanț sumbru

Cel puțin 110 persoane au fost ucise de militari de la lovitura de stat, potrivit ONU, a medicilor și a rudelor victimelor.

Dintre cei care au murit, în jur de o cincime au fost uciși de gloanțe care i-au lovit în cap. Mai bine de o cincime dintre victime sunt adolescenți.

Actuala strategie a regimului militar pare a fi cea de a descuraja protestatarii printr-o campanie constantă de ucideri și violențe.

Violențele din acest weekend au început vineri, când o mulțime s-a adunat în fața unei secții de poliție din Yangon, pentru a cere eliberarea a trei frați ridicați din propria casă.

Poliția a deschis focul, omorând două persoane.

Sâmbătă și duminică, uciderile au continuat în Yangon, dar și în alte părți ale țării, precum Mandalay.

Deocamdată, vărsarea de sânge nu a făcut decât să solidifice rezistența.

În acest timp, emisarul ONU pentru Myanmar, Christine Schraner Burgener, a denunţat sever „baia de sânge” din această ţară şi a cerut „comunităţii internaţionale, şi în special actorilor regionali, să se unească în solidaritate cu poporul birmanez în aspiraţiile sale democratice”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă