„Baie de sânge” dacă talibanii cuceresc capitala Afganistanului, Kabul – politolog la France Info

2 luni in urmă 19

Toată lumea știe că, dacă talibanii intră în Kabul, va fi o baie de sânge”, a afirmat la France Info Myriam Benraad, politolog, specialistă în lumea arabă, profesor asociat în relații internaționale. Guvernul Afganistanului a oferit talibanilor împărțirea puterii cu condiția ca lupta să înceteze. „Chiar putem vorbi despre negociere? Nu cred”, a spus Myriam Benraad.

Puterea oficială a creat această manevră pentru a se salva, mai spun ea. „Se salvează cine poate și toți civilii sunt pe fugă.” Dacă acest acord ar fi acceptat, „nu va fi deloc o împărțire a puterii. Talibanii își vor impune condițiile”, spune politologul.

O parte a membrilor forțelor armate și de poliție afgane își depun armele și se predau„, a spus Myriam Benraad. “Suntem încă într-o logică a războiului civil, care este foarte asemănătoare cu cea care a domnit înainte de intervenția americană din 2001”.

Politologul crede că baza de masă a talibanilor s-a schimbat: “Există un anumit număr de susținători complice care le deschid ușile”, chiar dacă estimează că doar aproximativ 15% dintre afgani susțin talibanii. Potrivit lui Myriam Benraad, această situație “nu este doar consecința plecării trupelor americane, deoarece talibanii urmează o logică de insurgență armată de 20 de ani”. Ea concluzionează că talibanii “nu sunt absolut deloc înscriși în logica negocierilor”. (sursa foto: Alin Bratu/ G4Media)

Myriam Benraad, foto: Adunarea parlamentară NATO
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă