Bagheta frantuzeasca, aleasa pentru a fi inscrisa in patrimoniul UNESCO

1 lună in urmă 8

Franta a ales sa prezinte candidatura baghetei sale traditionale (o paine lunga si subtire, n.r.) pentru a fi inscrisa pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO, preferand-o in fata acoperisurilor de zinc din Paris si unei sarbatori vinicole din Arbois, a anuntat vineri Ministerul francez al Culturii, citat de AFP.

Ministerul Culturii avea ca termen limita data de 31 martie pentru depunerea candidaturii sale. Decizia finala va apartine UNESCO, insa aceasta organizatie nu se va pronunta inainte de toamna anului 2022.

Ministerul mentionat, al carui sediu se afla pe Rue de Valois din Paris, a confirmat pentru AFP o informatie aparuta initial in Le Parisien, potrivit caruia ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot, a ales bagheta dintre cele trei propuneri.

"Daca aceasta candidatura nationala va fi incununata de succes la UNESCO, inscrierea acestui element va permite constientizarea faptului ca o practica alimentara care face parte din cotidian, impartasita de un numar foarte mare de oameni si care este considerata ca un lucru subinteles, reprezinta un patrimoniu in sine", a declarat ministrul Culturii intr-un comunicat.

Numarul brutariilor, in scadere

Comunicatul reaminteste ca numarul brutariilor este "in scadere constanta, mai ales in localitatile rurale" din Franta. "In 1970 numaram 55.000 de brutarii artizanale (una la 790 de locuitori) fata de 35.000 astazi (una la 2.000 de locuitori), adeseori in beneficiul vanzarilor de baghete produse in sistem industrial", se afirma in acelasi document.

Bagheta, simbol al vietii cotidiene a francezilor, imortalizata in numeroase filme si reclame, este un produs al carui nume a aparut la inceputul secolului al XX-lea la Paris.

Astfel, ea a fost preferata in fata acoperisurilor de zinc din Paris si in fata Biou d'Arbois, o sarbatoare din departamentul Jura, de origine medievala si religioasa, care a fost transformata apoi intr-o sarbatoare republicana.

100 de dosare obtin statutul de bun imaterial

Aproape o suta de dosare din lumea intreaga obtin in fiecare an statutul de bun imaterial inscris in patrimoniul UNESCO.

Pentru a concura la aceasta marca prestigioasa, candidatul trebuie sa fie inscris mai intai in patrimoniul national, asa cum se intampla cu cateva sute de "savoir-faire" (expertize, cunostinte traditionale) si bunuri din Franta. In cea de-a doua etapa, candidatul trebuie sa fie considerat apt pentru a reprezenta Franta la UNESCO, in urma unui aviz consultativ al Comitetului pentru Patrimoniul Etnologic si Imaterial (CPEI).

Pentru ca o candidatura sa fie luata in considerare, proiectul trebuie sa beneficieze de sustinerea comunitatii vizate, conditie care a fost indeplinita atat in cazul brutarilor, cat si al producatorilor de acoperisuri din zinc.

Citeste si:

Cine este Ion Radoi, seful sindicatului care a creat haos in Bucuresti dupa o greva spontana la metrouA murit Cornelia Catanga. Era internata in spital, cu COVID-19Haos in localitatile aflate in scenariu rosu dupa ce Citu a anuntat ca se amana noile restrictii. Primar: "Nici nu stiu cum sa procedez"DOCUMENTE Acestea sunt modelele de adeverinta si declaratie necesare dupa intrarea in vigoare a noilor masuri anti-pandemieCine i-a luat locul Anei Maria Brinza in patul conjugal, cand a fost plecata in Kazahstan
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă