Ayatollahul Ali Khamenei: Am avut încredere în America pe vremea lui Obama, dar americanii nu au făcut același lucru/ Iran nu crede în promisiunile SUA. Vom reveni la acordul nuclear din 2015 după ce vor fi ridicate sancţiunile

3 săptămâni in urmă 1

Iranul nu are încredere în promisiunile SUA privind ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului, a declarat duminică liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care a subliniat că ţara sa va reveni la angajamentele incluse în acordul nuclear internaţional din 2015 doar după ce Washingtonul pune capăt sancţiunilor, transmite Reuters.

”Am avut încredere în America în timpul lui Obama şi ne-am îndeplinit angajamentele. Dar ei (americanii) nu au făcut acelaşi lucru. Pe hârtie americanii au afirmat că sancţiunile vor fi ridicate, dar în practică ei nu le-au ridicat”, a spus Khamenei într-un discurs televizat.

”Pentru noi, promisiunile lor nu sunt credibile”, a adăugat liderul iranian.

La începutul lunii februarie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că Iranul a început să producă uraniu metalic cu scopul de a-l folosi drept combustibil pentru unul dintre reactoarele sale, o nouă încălcare a angajamentelor sale asumate de Teheran în acordul din 2015.

Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte „producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora”. El prevede că Teheranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu „în cantităţi mici” după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă