Avioanele decolează pe jumătate goale din Kabul / Talibanii au construit un „zid de oțel” în jurul aeroportului

2 luni in urmă 27

Afganii care încearcă să ajungă în avioanele britanice de pe aeroportul din Kabul acuză talibanii că au ridicat un „zid de oțel” în jurul aeroportului și îi bat ca să nu plece, relatează The Times.

Surse guvernamentale britanice au spus că un avion și-a luat zborul cu jumătate din oamenii care se așteptau să ajungă la bord marți, după ce mai mult de 70 de cetățeni britanici și afgani nu au reușit să ajungă în aeroport.

Mulțimile au încercat cu disperare să ajungă la zborurile de evacuare, în timp ce talibanii au securizat aeroportul, trăgând focuri de armă în aer și bătând cu țevi de plastic pe oricine încerca să încalce perimetrul.

Unui fost traducător care a venit pentru zborul lui i s-au cerut documentele. Apoi, luptătorii talibani l-au blocat pe drumul la hotelul unde erau staționate trupele britanice. Tokhi, în vârstă de 34 de ani, a spus că a fost „biciuit și insultat” înainte să fie forțat să se întoarcă acasă.

The Times relatează și momentul în care reprezentanții armatei britanice de la aeroport au întors un grup de naționali afgani care aveau evacuarea aprobată. Surse din Ministerul Apărării al Marii Britanii au admis că este posibil să fi fost făcute greșeli pentru că „oamenii scriu pe bucăți de hârtie cine urcă în avioane”.

Surse de la fața locului au descris scene dureroase cu soldați britanici tulburați în timp ce zeci de afgani cerșeau accesul la zboruri. Imaginile arătau un afgan disperat care dădea un copil prin mulțimi de oameni către zidurile de sârmă ghimpată de la aeroport. O sursă a spus: „Acolo par a fi mulțimi de zombi”. Alții au descris scene haotice lângă un centru de procesare a vizelor britanic.

Secretarul de stat adjunct din SUA Wendy Sherman (echivalent în funcție cu un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne din România) a declarat că Statele Unite pun presiune pe talibani să lase afganii să plece, după ce talibanii și-au încălcat promisiunile. „Am văzut rapoarte care spun că talibanii, contrar angajamentelor lor, blochează afganii care doresc să plece”, a spus ea.

O echipă de patru civili britanici din Ministerul Apărării procesează în mod voluntar aplicații pentru vize, după ce oficialii au fugit.

Până miercur dimineața, aproximativ 1.200 de oameni au fost evacuați ca parte din Operațiunea Pitting, începută în weekend. Numărul include aproximativ 300 de cetățeni britanici.

Secretarul de externe britanic, Dominic Raab, a fost criticat intens miercuri seară. Un ministru a spus că fusese „dispărut în acțiune”. Trei surse au spus că secretarul a fost presat de către consilieri și civili să-și anuleze concediul vineri, dar el a refuzat. O sursă apropiată de Raab a negat acuzațiile.

Generalul Sir Nick Carter, șeful forțelor armate terestre, a spus miercuri dimineață că următoarele 24 de ore vor fi „critice”, căci cel puțin șapte zboruri britanice sunt programate să ajungă în Kabul. El a spus că trupele britanice „colaborează foarte eficient cu talibanii”. Un consultant independent în management de criză din Kabul care încerca să ajute afganii să ajungă la aeroport a scris Biroului de Externe să avertizeze că oameni care au fost deja autorizați de britanici erau întorși de la aeroport.

Consultantul a citat cazul unui grup, „complet autorizat” prin planul de relocare, care și-a obținut vizele sâmbătă, dar cărora li s-a interzis accesul la aeroport de către britanici.

Un avion militar olandez a decolat cu doar 40 de oameni la bord, dintre care niciun olandez sau afgan, după ce avionul a fost lăsat la sol numai jumătate de oră.

Au mai fost rapoarte care spuneau că avioane americane de marfă decolau cu doar 100 de pasageri la bord, în medie, în ciuda faptului că pot transporta peste 600. Zboruri către Germania, Australia, Olanda, Franța și Italia au decolat, de asemenea, cu doar câteva zeci de oameni la bord.

Foto: Captură video

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă