Avertismentul șefului CIA după retragerea trupelor SUA din Afganistan anunțată de Joe Biden

3 săptămâni in urmă 48

Avertismentul șefului CIA după retragerea trupelor SUA din Afganistan anunțată de Joe BidenAvertismentul șefului CIA după retragerea trupelor SUA din Afganistan anunțată de Joe Biden

Retragerea trupelor NATO din Afganistan nu este văzută cu ochi buni de directorul CIA William Burns. Șeful Agenției Centrale de Informații din Statele Unite trage un semnal de alarmă în legătură cu riscurile „semnificative" ale amplificării terorismului după plecarea militarilor.

JOI, 15 APRILIE 2021, 02:04

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Ioana Stanescu

Capacitatea SUA de a colecta informații și de a acționa împotriva amenințărilor teroriste care apar în Afganistan „se va diminua după plecarea trupelor americane”, a avertizat, miercuri, directorul CIA, William Burns.

Fostul diplomat american a vorbit, în cursul audierilor în Comisia pentru Informaţii a Senatului, despre riscul inerent generat de scoaterea tuturor forțelor americane de pe teritoriul militanților Al Qaeda și ai Statului Islamic.

„Trebuie să vedem foarte clar realitatea, să observăm potenţialele provocări în materie de terorism, faptul că atât reţeaua Al-Qaida, cât şi gruparea Stat Islamic menţin intenţiile de recuperare a abilităţilor de atacare a obiectivelor SUA, fie în regiune, fie în Occident sau, în ultimă instanţă, pe plan intern. 

„Când va veni momentul ca armata SUA să se retragă, capacitatea Administrației SUA de a colecta informații și de a acționa asupra amenințărilor se va diminua. Este clar. Este pur și simplu un fapt ", a spus Burns.

Acesta a mai subliniat însă că SUA vor menține anumite capabilități chiar și după retragerea militară, „unele rămase, iar altele pe care le vom crea, care ne vor ajuta să anticipăm şi să contracarăm orice efort de relansare a activităţilor teroriste” ale Al Qaeda.

Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite din ianuarie 2021, în Afganistan erau 500 de luptători Al Qaeda iar talibanii ar fi menținut o relație strânsă cu grupul extremist islamist. Talibanii însă au negat existența unor agenți operativi Al Qaeda în Afganistan, relatează Reuters.

Burns a făcut aceste declarații cu câteva ore înainte de anunțul oficial al președintelui Joe Biden de retragere a tuturor trupelor SUA înainte de 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste asupra turnurilor gemene din New York și a Pentagonului din Washington care au declanșat invazia condusă de SUA în 2001, apoi a trupelor NATO, în 2003.

Citește și Joe Biden, anunțul final despre trupele americane din Afganistan: Ne vom retrage înainte de 11 septembrie, la 20 de ani de la atentatele teroriste

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă