Avertismentul lui Putin pentru rivalii externi: Nu treceti linia rosie cu Rusia!

3 săptămâni in urmă 12

Presedintele rus Vladimir Putin le-a transmis miercuri, 21 aprilie, rivalilor sai externi sa nu "treaca linia rosie" in relatiile cu Rusia, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Occidentul intr-o multime de dosare, relateaza AFP, TASS si EFE.

"Sper ca nimanui nu-i va veni ideea de a trece linia rosie cu Rusia", a afirmat presedintele rus, avertizandu-i pe cei care vor lua "intentiile noastre bune drept slabiciune". "Dar noi vom stabili singuri pe unde trece aceasta", a adaugat Vladimir Putin in discursul sau anual catre Adunarea Federala (parlamentul bicameral), in aluzie la numeroasele divergente cu Occidentul, insa fara a specifica despre ce limite este vorba.

15 avioane supersonice ale Rusiei pozate de sateliti-spion la 150 de kilometri de granita Ucrainei. Pilotii asteapta ordinele lui Putin

El a avertizat Occidentul ca va "regreta" orice provocare impotriva intereselor Rusiei si a spus ca raspunsul Moscovei va fi unul "rapid si dur".

Putin: Pentru unele tari a devenit un fel de sport sa atace Rusie din nimic

In acelasi timp, Putin a denuntat ceea ce el a numit acte nefondate si neprietenoase continue la adresa Rusiei. Pentru unele tari "a devenit un fel de sport sa atace Rusie din nimic", a spus presedintele rus.

Sanctiunile Statelor Unite pot da o puternica lovitura lui Putin: Rusia in izolare internationala

Cu toate acestea, Putin nu a facut referiri precise la marile dosare asupra carora Rusia are pozitii divergente fata de SUA si UE.

"Ne comportam in ansamblu cu retinere si intr-o maniera modesta, adeseori fara sa raspundem actiunilor neprietenoase sau chiar unor grosolanii flagrante", a afirmat presedintele rus in discursul sau anual catre Duma de Stat (camera inferioara) si Consiliul Federatiei (camera superioara).

Putin spera ca niciun strain nu va trece liniile rosii in relatia cu Rusia

Vorbind in fata celor doua camere reunite ale Adunarii Federale, Putin a insistat ca Moscova s-a straduit dintotdeauna sa aiba relatii bune cu alte tari si spera ca niciun stat strain "nu va trece liniile rosii" in relatia cu Rusia.

Presedintele rus Vladimir Putin a denuntat totodata tacerea Occidentului cu privire la ceea ce el a prezentat ca fiind drept o "tentativa de lovitura de stat" in Belarus, unde presedintele Aleksandr Lukasenko a declarat anterior ca a dejucat un asasinat impotriva sa.

Noi tensiuni intre Rusia si SUA. Zece diplomati americani, trimisi acasa ca reactie la o masura similara a Statelor Unite

Evocand aceasta "tentativa de organizare a unei lovituri de stat si de asasinare a presedintelui belarus", Putin a spus ca in Occident "toata lumea pretinde ca nimic nu s-a intamplat", adaugand ca asupra Belarus se pregatea un atac cibernetic de amploare.

Totusi, presedintele rus nu a spus niciun cuvant despre disidentul Aleksei Navalnii, aflat intr-o stare critica in inchisoare, potrivit apropiatilor sai, si nici despre comasarea a zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina sau acuzatiile de spionaj si ingerinta in alegerile din SUA ori despre recentul scandal cu Cehia, dupa ce Praga a acuzat agenti ai Serviciului militar de informatii (GRU) de explozia provocata intr-un depozit de munitii de pe teritoriul sau.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă