Avertismentul lui Alexandru Rafila: „Noua tulpină de coronavirus circulă în toate județele”

1 lună in urmă 1

Într-o intervenție la postul Antena 3, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a spus că convins că noua tulpină de coronavirus circulă în toate județele României, însă nu peste tot s-a făcut secvențiere. În ceea ce privește o tulpină românească, Rafila spune că e mai degrabă vorba de o mutație care a fost descoperită și în alte 34 de țări, care încă nu pune probleme, potrivit Mediafax.

„E un lucru care este cunoscut că această tulpină se transmite mai ușor decât tulpina clasică. În ceea ce privește preponderența ei, nu am informații că ar fi un număr mai mare de cazuri cu această nouă tulpină, deocamdată. E posibil să fie așa, dar până când nu devine operațional acest sistem național de secvențiere a unor tulpini suspecte nu ne putem da seama care este ponderea acestei tulpini. Sunt convins că în toate județele din România, nu numai în jumătate din ele, circulă deja. În jumătate au fost identificate, dar asta nu înseamnă că în celelalte nu circulă”, a spus Rafila.

Întrebat despre tulpina românească, despre cares-a vorbit în spațiul public în ultimele zile, reprezentantul României la OMS spune că este vorba, mai degrabă, de o mutație, care a mai fost descoperită și în alte 34 de țări.

„Nu era vorba de tulpină românească, ci de o mutație semnalată la o tulpină de virus care a circulat și în România. Prima dată a fost descoperită în Scoția. Ulterior, a mai fost descoperită în încă 34 de țări. Nu discutăm despre o mutație care, în sine, are un efect în ceea ce privește scăparea acestei tulpini față de răspunsul imun generat de o infecție trecută sau de vaccinare. Nu e niciun fel de problemă de sănătate publică până în momentul de față”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că mutația nu a arătat și nu au existat dovezi în ceea ce privește o posibilă eficacitate mai mică a vaccinului față de îmbolnăvirile produse de ea.

Pe 23 februarie, Institutul Național de Sănătate Publică a transmis Ministerului Sănătății că în România au fost confirmate 164 de cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului, din Marea Britanie.

Foto: Mediafax

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă