Avertisment sumbru. OMS: ”Politicile sanitare publice INCONSECVENTE vor prelungi pandemia”

3 săptămâni in urmă 13

Tedros Adhanom GhebreyesusTedros Adhanom Ghebreyesus

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că, deși pandemia ar putea fi controlată în câteva luni, există riscul ca ”automulţumirea, confuzia și inconsecvenţa” să o prelungeacă mult mai mult. 

LUNI, 12 APRILIE 2021, 18:47

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat luni, într-un briefing de presă, că presiunea pe secțiile ATI este enormă și a amintit că, prin măsuri adecvate, pot fi evitate cazurile grave de Covid-19 și decesele. 

”Şi noi dorim să vedem societăţile şi economiile redeschise, precum şi reluarea comerţului şi turismului, dar, în acest moment, unităţile de terapie intensivă din multe ţări sunt copleşite şi oamenii mor şi este ceva complet evitabil”, a declarat Ghebreyesus.

În actualul context, în care transmiterea virusului este cauzată de ”confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în politicile sanitare publice”, pandemia ”este departe de a se încheia”.
”Totuşi, avem multe motive de optimism. Scăderea numărului cazurilor şi al deceselor în primele două luni ale anului arată că virusul şi variantele sale pot fi oprite”, a adăugat șeful organizației. 

Ghebreyesus a remarcat că în unele ţări, deşi virusul continuă să se răspândească, restaurantele şi cluburile de noapte sunt pline, pieţele sunt deschise şi aglomerate, iar mulți oameni nu respectă măsurile de precauție. 
”Unii oameni par să creadă că, dacă sunt relativ tineri, nu se întâmplă nimic dacă iau Covid”, a mai spus acesta. 

Un semnal de alarmă a venit și din partea Mariei Van Kerkhove, responsabila tehnică a OMS pentru combaterea Covid-19. Aceasta a subliniat că pandemia a ajuns într-un ”punct critic”, cu infecţii al căror număr creşte exponenţial, dar a apreciat, de asemenea, că ar putea fi pusă sub control ”în câteva luni” dacă ar fi luate măsurile corespunzătoare, potrivit Agerpres. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă