Avertisment: Lupta pentru șefia PNL afectează resursele publice ale statului

2 luni in urmă 15

Ludovic Orban si Florin Cîțu Ludovic Orban si Florin Cîțu

Lupta internă pentru șefia PNL afectează resursele publice ale statului, avertizează o analiză Expert Forum. În încercarea de a-și atrage sprijinul primarilor, exponenții celor 2 tabere au reactivat practici de alocări bugetare care amintesc de perioadele Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu.

JOI, 12 AUGUST 2021, 13:46

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: REALITATEA.NET

Tink tank-ul Expert Forum (EFOR) a solicitat coaliţiei de guvernare să elaboreze următorul Program Naţional de Dezvoltare Locală sau orice alt program cu obiective similare, în mod transparent, considerând că în acest moment concurenţa între "PNL-Cîţu şi PNL-Orban" afectează resursele publice ale statului.

"În dorinţa de a ieşi rapid cu ceva în faţă şi de a capta bunăvoinţa primarilor, cele două aripi concurente din PNL dau ceasul înapoi, anterior epocii Dragnea, în direcţia practicilor cele mai nefaste de alocări de bani publici din perioada Tăriceanu, încadrată conform indicatorilor EFOR drept cea mai clientelară administraţie din istoria post-decembristă a României. Investiţiile pentru infrastructură locală, direct sau prin intermediul instrumentului nepotrivit al Fondului de Rezervă, sunt reţeta perfectă în 2021 pentru ineficienţă şi corupţie locală. EFOR semnalează că asistăm la un regres al calităţii şi transparenţei guvernării în ce priveşte fondurile pentru administraţia locală. În acest context, am solicitat astăzi coaliţiei de guvernare să elaboreze următorul PNDL sau orice alt program cu obiective similare în mod transparent", a anunțat Expert Forum.

Organizaţia a transmis, în acest sens, o scrisoare către premierul Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban şi vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor, în care sunt cuprinse 14 recomandări care au rezultat "din numeroasele analize publicate şi consultări organizate în ultimii ani pe tema implementării programelor privind investiţiile locale sau achiziţii publice" şi care ar reprezenta un punct de plecare pentru o dezbatere publică reală, în societate, "bazată pe date şi nu pe interese politice", potrivit Agerpres.

Printre recomandările EFOR se numără: bugetarea realistă, asigurarea surselor de finanţare pentru proiectele PNDL şi evitarea suplimentării constante a bugetului prin Fondul de Rezervă sau alte mijloace de urgenţă sau avarie, modificarea legislaţiei pentru a consolida obligaţia de raportare în timp util şi prin mijloacele electronice, respectiv creşterea sancţiunilor pentru nerespectarea reglementărilor, publicarea listelor de proiecte depuse, renunţarea la proiecte vechi, la care nu s-a început implementarea de mai mulţi ani sau la care implementarea este în faze incipiente, reglementarea unor standarde de cost minimale care să reducă riscul de creştere artificială a preţurilor.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă