Avalanșă de flotanți la Ceru Băcăinți (Alba), una dintre cele mai pustii comune din România. 65 de vize în ultimele 3 luni, la 214 alegători răspândiți pe 5.000 de hectare

2 months ago 3

Într-o comună din județul Alba, unde pe listele electorale sunt înscrise 214 persoane cu drept de vot, au fost înregistrate peste 73 de solicitări de viză de flotant, în ultimele 3 luni. 65 dintre ele au fost aprobate, potrivit unui document oficial al primăriei, furnizat ziarului Alba24 de administrația locală.

Este vorba despre comuna Ceru Băcăinți, printre cele mai depopulate din România. Aproximativ 250 de persoane mai locuiesc în cele zece sate, răspândite pe o suprafață de aproximativ 5.000 de hectare.

Mai exact, există acolo un locuitor la fiecare 20 de hectare, ceea ce face din Ceru Băcăinți una dintre cele mai pustii comune din România.

Totuși, în an electoral, comuna se repopulează, cel puțin în aparență: în doar trei luni, peste 70 de persoane au depus o cerere pentru acordarea vizei de flotant.

Actualul primar, Ioan Trif (PMP) spune că o parte dintre cei care au solicitat o asemenea viză sunt oameni care au proprietăți în zonă. Cu toate acestea, a refuzat să spună câte asemenea vize au fost acordate de la începutul anului și pentru câte locuințe.

Inițial, acesta a răspuns unei solicitări în baza legii 544/2001 în legătură cu vizele acordate în ultimele trei luni. Ulterior, când a fost întrebat legat de situația de la începutul anului, a spus că are nevoie de 15 zile pentru a răspunde, adică până după alegeri.

În 2016, Trif a câștigat fotoliul de primar al comunei cu 87 de  voturi. Atunci înscriși pe listele de vot erau 231 de locuitori ai comunei, care s-au prezentat până la ultimul la urne.

Din cele 231 de buletine de vot introduse în urna pentru primar, 225 au fost valabil exprimate și 6 nule.

Pe locul doi s-au situat candidații PNL și ALDE cu câte 69 de voturi fiecare.

Acum, în 2020, au mai rămas în comună 214 persoane cu drept de vot. Pe 27 septembrie, teoretic către urne vor merge 118 bărbați și 96 de femei. Practic, nu se mai știe exact.

Măsură MAI, la începutul alegerilor

La începutul lunii septembrie ca o măsură suplimentară în prag de alegeri, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că se vor face verificări în legătură cu modul în care sunt acordate aceste vize.

Persoanele care declară în mod mincinos că au reședința într-o anumită circumscripție electorală, dar și cele care mint că au luat în spațiu alet persoane, pot fi trase la răspundere. Pedepsele pot fi de la 3 luni la 2 ani de închisoare sau amendă penală pentru comiterea infracțiunii de fals în acte.

Sursă foto: Alba24

Read Entire Article
Powered By Seo Tools