Autoritățile române au introdus Marea Britanie pe lista țărilor de risc, din cauza noii tulpini de COVID. Se suspendă zborurile

2 luni in urmă 32


Autoritățile române au anunțat, duminică seară că Marea Britanie și Irlanda de Nord au fost incluse pe lista țărilor cu risc epidemiologic, „având în vedere apariția unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2”.


Hotărârea intră în vigoare la miezul nopții, și presupune instituirea carantinei în cazul persoanelor care sosesc în România din Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și suspendarea zborurilor din și către aceste teritorii.


Italia, Belgia și Olanda au anunțat că au anulat zborurile din și spre Regatul Unit, iar Germania și Franța se pregătesc să ia aceeași decizie, din cauza temerilor legate de noua tulpină Covid-19 descoperită în sud-estul Angliei. Într-o intervenție la Digi24, Raed Arafat, șeful DSU, a spus că România va lua o hotărâre în acest sens azi sau mâine.


„Azi sau mâine, după ce vom consulta și Ministerul Sănătății, vom anunța poziția noastră. Am vorbit cu premierul interimar la telefon, cu Institutul Național de Sănătate Publică, urmează să ne dea informații noi, monitorizăm situația. Fără discuție, vom lua măsuri, dacă se impun”, a transmis Raed Arafat, întrebat ce se întâmplă cu zborurile dinspre și către Marea Britanie.


Problema acestei tulpini nu e că va crește gravitatea bolii, ci că va crește numărul de infectați. Potrivit medicilor din Anglia, este cu 70% mai contagioasă! Asta, automat, înseamnă impact împotriva sistemului sanitar.

Raed Arafat:

„Marea Britanie ia măsuri serioase, dar și restul țărilor trebuie să ia măsuri de protecție în a limita răspândirea tulpinii respective”, a mai spus Arafat.


Potrivit OMS, Marea Britanie a transmis informații din studiile în curs privind mutația și organizația va ține la curent statele membre și publicul „pe măsură ce va afla mai multe despre caracteristicile acestei variante de virus și despre orice implicații”.


Peste 1.000 de cazuri asociate unei noi tulpini au fost identificate în Marea Britanie, mai ales în partea de sud a ţării, unde mutaţia ar putea avea legătură cu creşterea numărului cazurilor de COVID-19.


Potrivit ministrului britanic al sănătăţii, Matt Hancock, noua tulpină este „scăpată de sub control” și accelerează cu până la 70% transmiterea coronavirusului.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă