Autoritățile, obligate să încheie contracte cu ofertantul câștigător, fără să mai aștepte soluționarea definitivă a contestațiilor

1 lună in urmă 25

Guvernul a aprobat miercuri, 25 august, un proiect de ordonanţă care introduce măsuri pentru simplificarea şi fluidizarea procesului de achiziţie publică, inclusiv prin reducerea anumitor termene procedurale, se arată într-un comunicat de presă.

Concret, legislația a fost modificată printr-o Ordonanță de Urgență menită să flexibilizeze și să urgenteze implementarea proiectelor majore de investiții, în special în perspectiva respectării programului pentru proiectele finanțate prin PNRR.

Astfel, o modificare majoră presupune că autoritățile contractante sunt obligate să încheie contractele cu ofertanții câștigători, fără să mai aștepte soluționarea definitivă a contestațiilor din instanțe, conform Hotnews.

Totodată, a crescut și taxa pe care firmele vor trebui să o plătească dacă vor să depună contestații după desemnarea câștigătorului la procedură.

O altă prevedere se referă la limitarea reparaţiei prejudiciului încercat la valoarea cheltuielilor de elaborare a ofertei şi de participare la procedura de atribuire.

Iar o altă modificare importantă vizează reducerea duratei întregului proces de achiziție publică, de la peste 2 ani, care este durata medie actuală, până la 6 luni.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă