Autoritățile locale să nu poată condiționa transportul elevilor de alocarea sumelor de la bugetul de stat, iar în lege să se precizeze că ministerul Dezvoltării trebuie să asigure fondurile – amendamentele făcute de 14 organizații la proiectul de ordonanță privind decontarea transportului elevilor

1 săptămână in urmă 27

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/06/Elevi-la-scoala-in-curtea-scolii-Foto-INQUAM-Photos-Octav-Ganea-e1662125676231.jpg
Transport gratuit pentru eleviTransport gratuit pentru elevi
Mai multe organizații, printre care asociații ale elevilor, dar și Salvați Copii și World Vision, propun câteva amendamente în proiectul de ordonanță de urgență care modifică legea Educației Naționale în privința decontării transportului elevilor. Într-o luare de poziție comună semnatarii lansează o serie de alternative de modificare a proiectului, inclusiv una potrivit căreia să se precizeze sursa finanțării, adică ministerul Dezvoltării, nu cel al Educației. O alta, cere să nu se condiționeze transportul elevilor de alocarea sumelor de la bugetul de stat.
  • Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, retras de minister luni de pe ordinea Consilului de Dialog Social, elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, se acordă o sumă forfetară lunară de 50 de lei/lună pentru distanța de 3 km, ce poate fi suplimentată cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru în plus. Iar în cazul în care costul transportului e mai mare, suma poate fi majorată cu până la 50%.
  • Amintim, premierul Nicolae Ciucă a transmis că este de acord să aibă o întâlnire cu reprezentanții elevilor, pentru a discuta problemele legate de transport, dar aceasta “va fi, cel mai probabil, organizată după 1 octombrie”, a anunțat, miercuri dimineață, președintele Consiliului Naținal al Elevilor, Robert Avram.

14 organizații printre care Organizația Salvați Copiii România, World Vision, Asociații ale Elevilor din diverse județe, Federația Părinților și Aparținătorilor Legali au trimis câteva amendamente privind modificarea actualei legi a Educației, privind decontarea transportului elevilor. Unele dintre aceste organizații semnatare au mai cerut și în urmă cu o săptămână ca Executivul să nu aprobe proiectul de ordonanță de urgență.

Articolul 84 din actuala Lege a Educației 1/2011 prevede că decontarea cheltuielilor elevilor cu transportul se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale. Amendamentul pe care cele 14 organizații vor să îl introducă vine să completeze articolul și să nu absolve de responsabilitate autoritățile locale, pentru a deconta transportul elevilor, în cazul în care nu se alocă bani de la bugetul de stat. Mai exact amendamentul propus este: “Nealocarea sumelor de la bugetul de stat nu înlătură obligația consiliilor locale/Consiliului General al Municipiului București sau consiliilor județene, însă acestea au dreptul la despăgubiri de la statul român.” O alternativă propusă este să se precizeze sursa banilor pentru decont, ca fiind ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Argumentul adus de organizațiile semnatare este acela că “se impune clarificarea faptului că autoritățile locale nu pot condiționa transportul elevilor de alocarea sumelor de la bugetul de stat, în lipsa alocării acestea având doar dreptul să ceară despăgubiri de la statul român. De asemenea, având în vedere răspunsurile formulate de Ministerul Finanțelor, dacă sumele de alocă prin transfer, atunci am precizat că ministerul responsabil (ordonator principal de credite) este Ministerul Dezvoltării având în vedere că serviciile publice de transport de persoane sunt în competența Ministerului Dezvoltării și nu Educației sau Transporturilor.

Organizațiile mai cer decontarea integrală a abonamentului. Se propune o altă modificare, a art 84. (1^3): “Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învățământ,” fără să existe o limită de 50 km așa cum propune ministerul în proiectul de ordonanță.

Argumentul adus de organizații în comunicatul de presă: “având în vedere faptul că majoritatea elevilor nu folosesc transportul interjudețean pentru a face naveta, urmând ca prezentul decont să reprezinte astfel o sumă infimă. Cuantumul financiar al sumei forfetare nu are la bază niciun calcul sau studiu de impact prin care să fie determinat faptul că acest cuantum corespunde valorilor reale ale biletelor și abonamentelor, și nici nu considerăm că Ministerul Educației are atribuțiile sau resursele necesare pentru a realiza un astfel de cuantum,” mai preciează în comunicat.

Un alt amendament propus, să se precizeze în lege că se decontează cheltuieli pentru “transportul elevilor din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat”.

Amintim, proiectului de ordonanță de urgență, pentru facilitățile de transport acordate elevilor se acordă o sumă forfetară lunară de 50 de lei/lună pentru distanța de 3 km, ce poate fi suplimentată cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru în plus. Iar în cazul în care costul transportului e mai mare, suma poate fi majorată cu până la 50%.

Or, potrivit exemplelor transmise de CNE, există abonamente care au costat:

  • 210 lei / 7 km – conform calculului propus de proiectul de ordonanță, poate fi decontat doar 105 lei
  • 235 lei /10 km – conform calculului propus, pot fi decontați circa 122 de lei
  • 245 lei / 14 km – conform calculului propus, pot fi decontați  circa 157 lei
Luarea de poziție comună a organizațiilor

Articolul Autoritățile locale să nu poată condiționa transportul elevilor de alocarea sumelor de la bugetul de stat, iar în lege să se precizeze că ministerul Dezvoltării trebuie să asigure fondurile – amendamentele făcute de 14 organizații la proiectul de ordonanță privind decontarea transportului elevilor apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă