Austria a suspendat imunizarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după moartea unei persoane și îmbolnăvirea alteia

2 luni in urmă 10

Autoritățile austriece au subliniat duminică faptul că în prezent nu există o relație de cauzalitate între vaccinare și cele două cazuri de deces și îmbolnăvire. Suspendarea temporară a imunizării este o măsură de precauție, au mai spus oficialii de la Viena, citați de Reuters.

Autoritățile austriece au suspendat inoculările cu un anume lot de vaccinuri AstraZeneca, ca măsură de precauție, în vreme ce oficialii investighează cauzele exacte ale morții unei persoane și îmbolnăvirii alteia, după ce au primit injecțiile, scrie Reuters.

„Oficiul Federal pentru Siguranță în Servicii de Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările efectuate din aceeași tranșă de vaccinuri AstraZeneca, în districtul Zwettl”, în Austria Inferioară, a precizat duminică autoritatea austriacă.

Unul dintre rapoarte vizează moartea unei femei de 49 de ani, în urma unor probleme grave de coagulare a sângelui. Îl al doilea caz, o femeie de 35 de ani a dezvoltat un embolism pulmonar și se recuperează în aceste momente, a precizat agenția.

Embolismul pulmonar este o afecțiune acută a plămânilor cauzată de un cheag de sânge.

„În prezent nu există dovezi privind o relația cauzală cu vaccinarea”, a mai spus BASG.

Publicația elvețiană Niederoesterreichische Nachrichten și televiziunea publică austriacă ORG au precizat că ambele femei erau asistente la clinica medicală din Zwettl.

BASG a subliniat că apariția unor cheaguri de sânge nu se află printre reacțiile adverse cunoscute ale vaccinului. Agenția a asigurat însă că derulează investigația în mod meticulos, pentru a elimina orice posibilă legătură.

„Ca măsură de precauție, dozele rămase din tranșa de vaccinuri vizată nu vor mai fi administrate”, a spus BASG.

Agenția de știri APA, citată de Reuters, a precizat că AstraZeneca se află în contact cu autoritățile austriece și că susține ancheta.

Compania farmaceutică a subliniat că vaccinul a fost autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente și de organizația Mondială a Sănătății, pe baza unui studiu clinic ce a implicat 23.000 de participanți.

„Toate evaluările au concluzionat că vaccinul COVID al AstraZeneca este sigur și eficient”, a spus compania, citată de APA.

Serul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca a fost autorizat în UE pe 30 ianuarie, dar el era deja folosit pe scară largă în Marea Britanie. Reacțiile adverse apărute în timpul studiilor clinice au fost unele de scurtă durată.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă