Aurorele boreale vor fi vizibile mai la sud decât de obicei din cauza unei furtuni geomagnetice

1 săptămână in urmă 23

Furtuna geomagnetică ce a lovit Pământul luni a fost provocată de o explozie de energie solară și face ca aurorele boreale să strălucescă mai la sud decât în mod normal. Astfel, acestea vor putea fi admirate de locuitorii din nordul Angliei, Scoția, și din statele americane New York, Wisconsin şi Washington, relatează CNN, potrivit Digi 24.

Potrivit Met Office din Marea Britanie, fenomenul va putea fi observat timp de mai multe zile.

Perturbații puternice ale câmpului magnetic al Pământului, furtunile geomagnetice sunt declanșate de modificări ale vântului solar şi ale structurii câmpului magnetic interplanetar.

Cea mai recentă furtună de acest fel a izbucnit sâmbătă în urma unei explozii puternice de lumină, material solar şi energie de la Soare.

Furtuna a fost catalogată drept una „moderată” de Centrul american de predicţie meteo spaţială al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice, care a estimat că impactul ei va fi resimțit la peste 55 de grade latitudine și poate duce la fluctuaţii ale reţelelor electrice.

Apariția aurorei boreale are legătură cu vânturile solare, particule emise de Soare care curg prin spaţiu şi se rup prin magnetosfera Pământului, creând un joc de lumini colorate.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă