Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, la Adriana Nedelea la FIX, despre interzicerea avorturilor din Polonia: Dacă oamenii protestează se poate reveni şi legea poate fi abrogată

1 lună in urmă 1


Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean explică în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX cum sunt afectate femeile de interzicerea avorturilor, în contextul în care Polonia a interzis aproape în totalitate avorturile, măsură care a scos sute de oameni în stradă.Principalele declaraţii ale lui Augustin Zegrean


Cunosc tribunalul constituţional din Varşovia. Nu ei au decis acest lucru. Ei s-au pronunţat asupra unei legi. Nu cred că Curtea Constituţională este vinovată de acest lucru. Probabil că poporul a sperat că Curtea va declara legea neconstituţională. Nu ei sunt vinovaţii. Nu acolo trebuie să manifeste oamenii.Dacă oamenii protestează se poate reveni. Legea poate fi abrogată. Nu totdeanuna politicienii ţin seama de doleanţele populaţiei. Curtea s-a pronunţat, iar ea este general obligatorie. De acum încolo se poate discuta cu Parlamentul.Toată povestea pleacă de la dreptul la viaţă. Un copil conceput este considerat o viaţă şi de aici porneşte apărarea dreptului la viaţă.Morala la ei este în strânsă legătură cu credinţa catolică. Probabil femeile însărcinate vor face avorturi în alte ţări în care este permis. S-ar putea ca legea lor să-i urmăreascăŞi la noi a fost o nenorocire mare din 67 până în 1990 cu interzicerea avorturilor. Foarte multe femei au murit, iar mulţi copii au suferit de pe urma avoturilor nereuşite.Noi am trăit asta şi a fost o perioadă tristă pentru femei. Nu era zi de procese penale în care să nu fie judecată pentru avort câte o femei când am intrat în Nu există acest risc la noi. Sunt şi la noi oameni care au manifestat oameni penru interzicerea avortului. Nu este Polonia un exemplu de urmat pentru noi. Probabil că acum Curtea Constituţională din Polonia este mai obedientă faţă de actuala conducere mai severă a ţării.

Polonia, care avea una dintre cele mai restrictive legi antiavort din Europa, va interzice și întreruperile de sarcină în cazurile în care fetusul are o malformație, permițând avortul doar în cazurile de viol sau de incest și dacă sarcina pune viața mamei în pericol.  Până la această decizie, în Polonia aveau loc anual aproximativ 2.000 de avorturi legale, peste 90% dintre ele fiind în cazuri de malformații ale fetusului, potrivit datelor oficiale.


Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită, de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.


Foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă