Au fost prelungite restricțiile în Capitală, cu încă 14 zile. Prefectul: Este foarte posibil să se ia măsura carantinării zonale

3 săptămâni in urmă 1


Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis prelungirea cu 14 zile a măsurilor care sunt în vigoare pentru stoparea răspândirii COVID-19, după ședința de azi.


Conform hotărârii CMBSU, vor merge fizic la ore preşcolarii, elevii din ciclul primar şi cei din clasele terminale. De asemenea, activitatea la interior a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, discotecilor, cluburilor şi a altor localuri, dar şi a unităţilor de spectacole şi a sălilor de jocuri este interzisă, însă poate continua activitatea teraselor.


Care sunt restricţiile luate de CMBSU începând cu 8 martie.


Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că, în cazul în care Bucureştiul ajunge la o rată a infectărilor de 6 la mia de locuitori, atunci nu vor mai putea fi făcute cursuri, potrivit ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii, fiind posibil să fie luată măsura carantinării zonale, atât în Capitală cât şi în localităţile limitrofe aflate deja în carantină, arată Spotmedia.


Alin Stoica a adăugat că luni va exista o discuţie cu specialiştii în sănătate, DSP şi INSP.


”La momentul creştereii ratei vom vedea ce ne propun specialiştii în sănătate. Mâine (luni – n.red.) după ce discut cu specialiştii în sănătate putem să discutăm mai multe. Dacă ajungem la o rată peste 6 la mie, cu siguranţă prima dată nu se vor mai putea face cursuri, conform ordinului comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii", precizează prefectul Capitalei.


De asemenea, este foarte posibil să se ia măsura carantinării zonale, şi Bucureştiul şi localităţile limitrofe care sunt deja în carantină în aşa fel încât circulaţia să fie limitată, să evităm aglomeraţia, în special în mijloacele de transport în comun, în pieţe, mall-uri. Evident că deplasarea va trebui făcută în cazurile în care este nevoie şi cu declaraţie pe propria răspundere. Acum nu sunt alte măsuri pe masă.

Alin Stoica:

Prefectul a adăugat că va fi o discuţie cu specialiştii privind carantinarea zonală în Capitală. "Urmează să discutăm cu specialiştii pe acest scenariu, ce se poate, ce nu se poate, ce este eficient, ce nu este eficent. Nu vom lua măsuri doar de gradul de a le lua ci dacă sunt eficiente din punctul de vedere al epidemiologilor şi dacă spun că acea măsură e eficientă, o vom lua. Am prelungit cu 14 zile dar dacă intervin noutăţi vom reveni cu alte măsuri", mai spus Alin Stoica.


Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat azi, înainte de ședință, că vor fi luate la nivelul Bucureştiului şi alte măsuri restrictive, în cazul în care autorităţile sanitare vor semnala că este necesar.


„Suntem într-o situaţie destul de delicată. Suntem înconjuraţi de carantină, în judeţul Ilfov majoritatea localităţilor au intrat acolo. Judeţul Ilfov a cerut sprijinul Poliţie Capitalei pentru organizare filtrelor între Ilfov şi Bucureşti. Este o activitatea destul de intensă şi necesită forţe multe. Vom monitoriza şi indicele de infectare. Ştiţi foarte bine că deja este presiune foarte mare pe sistemul sanitar. S-au suplimentat paturile la ATI, însă este în continuare aflux mare de pacienţi şi dacă va fi cazul, noi suntem în constantă legătură cu autorităţile sanitare şi dacă ne vor semnala că trebuie să introducem şi alte măsuri, sigur că o vom face. (...) Nu avem acum alte măsuri de luat în calcul, dar în măsura în care ni se vor indica aceste măsuri ca fiind utile pentru menţinerea sub control a situaţiei, atunci le vom lua, dar aşteptăm autorităţile sanitare să o facă”, a declarat, duminică, prefectul Capitalei.


În ceea ce priveşte măsurile pe care le ia în calcul dacă rata de infectare la nivelului Bucureştiului depăşeşte 6 cazuri la mia de locuitori, Stoica a spus că prima măsură, potrivit ordinului comun al miniştrilor educaţiei şi sănătăţii, ar fi aceea de a nu se mai face cursuri faţă în faţă, acestea trecând în online.


„Prima măsură pe ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii este că nu se vor mai face cursuri cu copiii, dar, cum am văzut şi în alte localităţi, în momentul în care se trece de, regula este că autorităţile sanitare propun măsura carantinării”, a precizat prefectul.


Cu o zi înainte, prefectul spusese că astăzi, cel mai probabil, vor fi menținute aceleași restricții.


Duminică va fi o şedinţă de Comitet Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, pentru prelungirea măsurilor care sunt şi azi în vigoare. Ele fuseseră luate pentru 14 zile şi expiră duminică. Vor fi prelungite cel mai probabil în forma de azi”.

Alin Stoica, prefectul Bucureștiului:

Pe 7 martie, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis, printre altele, interzicerea activităţii restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, având în vedere incidenţa de COVID-19 de peste 3 la mia de locuitori în Capitală. De asemenea, CMBSU a hotărât că preşcolarii, elevii din învăţământul primar şi până la jumătate dintre elevii claselor a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi ai celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal merg la cursuri.


Sâmbătă, conform Grupului de Comunicare Strategică, rata de infectare cu SARS-CoV-2 în municipiul Bucureşti a fost de 4,85 de cazuri la mia de locuitori.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă