Atenționare de călătorie pentru Grecia: Furtuni puternice, temperaturi de 46 de grade și risc mare de incendii

2 luni in urmă 25

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află permanent ori temporar, sau care intenţionează să călătorească în Grecia, o destinație preferată de vacanță în această perioadă, că țara este sub alertă meteo de vijelii, temperaturi de până la 46 de grade și risc foarte mare de incendii.

Serviciul Național de Meteorologie elen a emis o prognoză meteorologică cu privire la manifestarea unor fenomene meteorologice extreme (deteriorarea rapidă a condițiilor meteo, scăderea semnificativă a temperaturii, furtuni puternice și intensificări însemnate ale vântului).

Atenționarea este valabilă începând de vineri, 6 august, și până duminică, 8 august.

Potrivit MAE, principala cauză a acestei schimbări a vremii este frontul de aer rece. Fenomenul meteo va afecta predominant zonele de vest, nord şi est ale Republicii Elene, după cum urmează:

-la 6 august 2021, se vor înregistra temperaturi maxime de 44-46° C și risc foarte mare de incendii;

– începând de vineri, 6 august 2021, temperaturile vor scădea în vestul și în nordul teritoriului elen, pe insula Creta și în arhipelagul Dodecanez (nu va fi depășită valoarea de 36° C, în timp ce în restul teritoriului, temperaturile vor scădea cu 3 până la 5° C);

– vor fi înregistrate intensificări semnificative ale vântului din direcțiile vest și nord-vest, care vor predomina în Marea Ionică, Marea Egee și insulele din aceste zone, cât și în partea continentală a Republicii Elene.

Începând cu după-amiaza zilei de 6 august 2021, odată cu trecerea frontului de aer rece, intensificarea temporară a vântului se va manifesta în principal din direcția nord – nord-vest.

În intervalul 7 – 8 august 2021, temperatura nu va depăși 35-37° C în majoritatea regiunilor, în timp ce pentru intervalul 9 – 11 august 2021 este prognozat un nou val de caniculă (temperaturi de 40-42° C în partea centrală și sudică a Greciei continentale), fiind prevăzută o scădere a temperaturilor începând cu ziua de joi, 12 august 2021.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români aflaţi permanent ori temporar sau care intenţionează să călătorească în Republica Elenă că autorităţile elene avertizează, de asemenea, în legătură cu existenţa unei concentraţii ridicate de particule fine PM2.5 în regiunea Attica, generată de fumul produs de incendiile din Evia şi zonele învecinate.

În aceste condiții, autoritățile recomandă locuitorilor din aceste zone să evite deplasările în aer liber şi să poarte măşti de protecţie cu un grad de filtrare ridicat.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă